vrijdag 21 mei 2010

Risotto met groene asperges

Er waren nog een paar groene asperges over en daar heb ik risotto mee gemaakt. Met telkens een andere groente heb je elke keer een ander gerecht dat ik erg lekker vind. Mannetje Q vindt rijst niet zo lekker, en de parmezaanse kaas is ook niet zijn keus. Soms krijgt hij wat anders, en soms moet hij wel mee-eten. Maar dan schep ik voordat ik de parmezaanse kaas toevoeg een schep risotto uit de pan en roer daar "gewone" kaas door.


Risotto met groene asperges

(2 personen)
afbeelding-risotto-groene-asperges
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram risottorijst
  • scheut witte vermouth
  • 200 gram groene asperges in dunne plakjes, punten apart
  • 750 milliliter hete groentebouillon
  • peper
  • blaadjes van een paar takjes verse tijm
  • 50 gram fijngeraspte parmezaanse kaas
Verhit 1 el olie in een braadpan. Fruit de ui aan, en laat even op laag vuur smoren. Pers het teentje knoflook erboven uit en laat even meebakken. Voeg dan de andere lepel olie toe. Voeg de rijst toe en schep goed om zodat elke korrel bedekt is met een filmpje olie. Giet dan de scheut vermouth erbij en laat deze verdampen. Doe de bouillon in een pan en laat deze op het kleinste pitje goed heet blijven. Kook de aspergepunten hierin, tijdens het maken van risotto in 3-4 minuten beetgaar. 
Voeg dan, onder heel geregeld roeren, beetje bij beetje de bouillon toe. Laat de rijst op deze manier gaar worden. Misschien heb je niet alles nodig. Dat duurt - afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt - zeker 15 minuten. Voeg na 10 minuten roeren de tijm en de plakjes groene asperge toe zodat deze mee gaar worden.
Schep als de rijst gaar is de kaas erdoor. De risotto moet smeuiig blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten