De kleur geeft ook mooi de seizoensgrens aan. Nog het groene van de zomer en alvast het oranje van de herfst.
Pompoen en sperziebonen met sesam
- 1 oranje (hokkido)pompoen (± 1,2 kilo)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 rode peper, fijngehakt
- zout
- 1 theelepel kurkuma
- 600 gram sperzieboontjes
- 2 deciliter yoghurt
- 3 eetlepels tahin
- 1 theelepel honing
- 2 eetlepels wit sesamzaad
- 2 eetlepels zwart sesamzaad
Was de pompoen. Snijd 'm doormidden en verwijder de pitten en draden. Snijd in blokjes van ± 1,5 cm. Doe de blokjes in een ovenschaal. Doe de peper, olie, zout naar smaak en kurkuma erbij en hussel alles om. Zet de schaal ± 30 minuten in een oven van 180C tot de pompoen gaar is.
Punt ondertussen de boontjes en breek ze doormidden. Zet ze op met krap water met wat zout, breng aan de kook en laat 4-6 minuten koken tot ze beetgaar zijn. Giet de boontjes af en spoel ze 2 keer met koud water. Ze mogen lauw blijven.
Meng de yoghurt, tahin en honing en proef of er wat zout bij moet.
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan tot het licht begint te kleuren. Schep op een bord.
Meng de pompoen met de sperzieboontjes en bestrooi met het sesamzaad. Geef het tahinsausje er apart bij.
Wat een poëtische aankondiging van een recept.
BeantwoordenVerwijderen