donderdag 7 juni 2018

Salade van gegrilde courgette, groene asperge, venkel, rucola, oregano en goudsbloem


Het zomerse weer is goed voor de bloemetjes die ik dit jaar gezaaid heb. Mijn goudsbloem en Oost-Indische kers dragen nu al bloemen. Vorig jaar hebben ze er wat langer over gedaan. Die bloemen kun je dan weer heel mooi in een zomerse salade gebruiken. Afgelopen weken stond er geregeld een salade op tafel. Eigenlijk kun je bijna alle groente als salade eten. Afhankelijk van of je er je hele diner van wilt maken voeg je nog een eiwit en/of koolhydraat toe. Peulvruchten geven ook een lekkere vulling en een vullend gevoel. 
Alleen groen is ook een tikje saai. Prettig dus dat de Lidl nu standaard gele courgette in het assortiment heeft. 

Salade van gegrilde courgette, groene asperge, venkel, rucola, oregano en goudsbloem

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 3 eetlepels koolzaadolie
  • peper, zout
  • 2 theelepels frambozenazijn
  • 400-500 gram groene asperges
  • 1 venkelknol (± 300 gram)
  • blaadjes van 6-8 takjes oregano
  • 75 gram rucola
  • bloemblaadjes van 1 oranje en 1 gele goudsbloem
Snijd de courgettes in de lengte in 8 repen. Verhit een grillpan tot deze heet is. Bestrijk heel licht met olie en leg de repen courgette erin. Grill ±  2 minuten tot je bruine strepen ziet en keer dan een slag en grill het andere snijvlak ook ± 2 minuten. Leg op een schaal en bestrooi met wat peper en zout. Grill de rest van de courgette als het niet allemaal in één keer in de pan past. 
Klop de rest van de olie met wat peper en zout en de azijn tot een dressing.
Snijd het onderste stukje van de asperges. Breng een pan water aan de kook met 1 theelepel zout. Kook de asperges 3 minuten en spoel ze dan direct koud. Laat uitlekken. 
Schaaf de venkel (met de mandoline) in dunne plakjes. 
Meng de rucola, venkel en oreganoblaadjes met de dressing en verdeel over een platte schaal. Snijd de courgette en asperges in schuine stukjes van 3-4 centimeter en verdeel over de venkel en rucola. Bestrooi met de blaadjes van de goudsbloem. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten