Natuurlijk zijn er meer dingen aan te wijzen die onze zomer van 2020 kunnen karakteriseren maar als ik 2 dingen mag noemen zijn dat spareribs en bramen. En die 2 dingen kun je zelfs combineren. Manlief had heel enthousiast bramen geplukt dus wat maak je daar dan mee als je geen bramenjam of bramensap wilt maken? Ik brainstormde een beetje en kwam uit op bramenketchup. Bij het noemen van dat idee werd er niet echt enthousiast gereageerd, maar ik deed het lekker toch. Eerst maakte ik ketchup van de bramen en daarna gebruikte ik die ketchup weer in een bbq-saus. Misschien een beetje omslachtig om het in 2 stappen te doen. Maar de ketchup is nu eenmaal een ingrediënt in de bbq-saus die ik als basis nam.
Je kunt de bbq-saus in brandschone potten bewaren en dan blijft het wel een tijdje goed. Maar omdat ik wat kleinere porties dan een jampot wilde hebben en geen kleine potjes meer had vroor ik de bbq-saus in kleinere porties in.
Bij het bbq'en van de laatste 2 racks gebruikte ik deze bramenbbq-saus en daar werd erg enthousiast op gereageerd. Dus de bramenketchup (en bbq-saus) was dus best een goed idee.
Bramenketchup
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 700 milliliter)
- 600 gram bramen
- 1 rode ui, gesnipperd (100 gram)
- een scheutje water
- 3 centimeter gember, geraspt
- 15 witte peperkorrels
- 15 zwarte peperkorrels
- 1 theelepel korianderzaad
- 4 kruidnagels
- 3 pimentbessen
- 2 jeneverbessen
- 1/2 theelepel zout
- 60 milliliter azijn
- 60 gram suiker
Doe de bramen, ui en een scheutje water in een pan. Breng aan de kook, prak een paar bramen iets fijner zodat je wat meer vocht krijgt en laat op laag vuur met een deksel op de pan 30 minuten pruttelen tot de ui zacht is. Controleer af en toe of het niet aanbrandt.
Maal peperkorrels, korianderzaad, kruidnagel, piment in een specerijenmolen fijn. Maal op het eind de jeneverbessen nog even mee.
Pureer de bramen, voeg de gember, specerijen, zout, azijn en suiker toe en laat op laag vuur nog 20 minuten pruttelen. Roer af en toe.
Giet de ketchup in brandschone potten of flessen als je de ketchup langer wilt bewaren. Als je de ketchup verder wil verwerken tot bbq-saus is een gewone pot of bak die je in de koelkast zet prima.
Bbq-saus van bramen
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
- 100 milliliter witte wijnazijn
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram stroop
- 50 gram honing
- 3 eetlepels rum
- 2 eetlepels worcestershiresaus
- 1 theelepel gemalen piment
- 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
- 2 theelepel gemalen zwarte peper
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 2 theelepels mosterdpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 700 milliliter bramenketchup
Doe alle ingrediënten, behalve de ketchup, in een pan. Breng langzaam aan de kook en roer zodat alles goed mengt en de suiker oplost. Voeg de ketchup toe. Breng langzaam aan de kook en roer geregeld. Pas op voor spetters. Laat op laag vuur ± 20 minuten pruttelen. Giet in gesteriliseerde potten of flessen of vries in. Als je van plan bent de bbq-saus binnen 2 weken op te maken is een gewone goed schone pot die je in de koelkast zet ook goed. De bbq-saus is wel het lekkerst als je 'm in elk geval een dagje de tijd geeft zodat de smaken goed op elkaar inwerken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten