dinsdag 19 maart 2019

Cornbread - maisbrood met feta en rode ui


Geregeld eten wij iets wat ik chili noem, en vaag gebaseerd is op de chili con carne die ik vroeger thuis at. Maar ik denk dat iemand uit de Tex-Mex regionen er niet echt gelukkig van wordt, en er niet iets van zijn chili in herkent. Heel vaak gebruik ik geen vlees, dus daar gaat het eigenlijk al mis. Wat doe ik dan wel? Een blik tomaten, ui, koriander, komijn, (gerookt) paprikapoeder en oregano en zwarte en/of kidneybonen gaan er altijd wel in. En verder varieer ik naar hartelust met de volgende ingrediënten: mais, paprika, wortel, bleekselderij, mango, zoete aardappel, gehakt, chorizo. Soms eten we het gewoon zo, met erbij nog een schep yoghurt met verse koriander erdoor. Vaak maak ik er pakketjes van door de chili in tortilla's te rollen en met crème fraîche en kaas bestrooid nog even in de oven te doen. En soms wil ik iets anders. Dit maisbrood was 1 van die andere dingen. Het is gebaseerd op dit maisbrood van Ottolenghi maar toch weer een beetje anders.

De bovenste foto is van een eerdere keer, toen ik het maisbrood in mijn gietijzeren pan, die ook in de oven kan, bakte. Dat is wat authentieker, maar soms is een springvorm gewoon wat handiger. 


Cornbread - maisbrood met feta en rode ui

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - voor 2 springvormen van 14 centimeter doorsnee)
  • 2 eieren 
  • 120 gram zonnebloemolie
  • 350 gram Griekse yoghurt
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • beetje zout
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 75 gram maismeel
  • 75 gram polenta
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram mais
  • 1 eetlepel ingemaakte jalapenopeper, in kleine stukjes
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 klein groen pepertje, heel fijn gehakt
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 75 gram cheddar, geraspt
Klop in een grote kom de eieren los met de zonnebloemolie. Roer de yoghurt erdoor.
Strooi peper, zout, baking soda, komijn, cayenne over het eimengsel waarbij je ervoor zorgt dat je niet alles op 1 plek strooit. Meng de specerijen, samen met maismeel, polenta en zelfrijzend bakmeel door het ei-oliemengsel tot alles gemengd is. 
Meng de mais, jalapenopeper, helft van de feta door het deeg. Verdeel het maisdeeg over de 2 vormen. Bestrooi de bovenkant van het maisbrood met ui, pepertjes, andere helft van de feta en geraspte cheddar. 
Bak het cornbread op 180 C in ± 50 minuten gaar. Serveer warm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten