zondag 31 maart 2019

Parelgort met biet, gegrilde courgette, venkel, groene asperges en geitenkaas


Ik kreeg een complimentje van GZQ voor de opmaak van dit bord eten. Zoals het oogde kon het ook in een restaurant geserveerd worden. Daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Hij had zelf een ander bord eten, want ik denk dat ik van hem geen compliment had gekregen voor hoe het smaakte. 
Gelukkig heb ik een afhaalster die complimentjes uitdeelde: "Lekker en kleurrijk met die gegrilde asperges en andere groente erbij!"

Parelgort met biet, gegrilde courgette, venkel, groene asperges en geitenkaas

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)

  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 bosje groene asperges (350 gram)
  • 1 venkelknol (± 350 gram)
  • ± 3 eetlepels koolzaadolie
  • 2 rauwe bietjes (± 250 gram)
  • 275 gram parelgort
  • 1 courgette
  • 2 rode uien
  • peper, zout
  • 2 eetlepels peterselie, gehakt
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 100 gram zachte geitenkaas
Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan. Voeg het bouillonblokje toe. 
Snijd het taaie onderste stukje van de groene asperges en kook ze 3-4 minuten in de bouillon. Schep ze met een tang uit de bouillon, spoel even onder koud water en leg opzij. 
Snijd van de venkel de groene stengelstukjes klein en houd deze even apart. Snijd de knol verticaal en over de brede kant in 4-5 plakken waarbij je probeert ervoor te zorgen dat de plakken heel blijven. Kook ze 5 minuten in de bouillon en schep daarna op een bord. 
Giet de bouillon even in een kom. 
Verhit 1 lepel olie in de pan en bak hierin de stukjes venkel tot ze beginnen te kleuren. Schil de bietjes en snijd in kleine blokjes (0,5-1 centimeter). Voeg de blokjes biet en parelgort aan de pan met venkel toe, roer even en voeg dan de bouillon weer toe. Breng aan de kook en laat de parelgort in ± 25 minuten gaar koken. (of houd de tijd van de verpakking aan)
Verhit een grillpan voor. 
Pel de uien en snijd ze in dunne partjes. Meng in een kommetje met een klein drupje olie en grill de ui in ± 10 minuten gaar. Schep af en toe om. Als er al ruimte is, grill dan ook de venkelplakken (bestrijk ze eerst heel licht met wat olie) 2-3 minuten per kant tot ze bruine strepen krijgen. Schep ui en venkel uit de pan en leg even op een bord. Bestrooi met wat zout en maal er wat peper over.
Snijd de courgette in schuine plakken van 1,5 centimeter dik. Bestrijk ze licht met olie en grill 2-3 minuten aan elke kant. Schep bij de ui en venkel en bestrooi ook met wat peper en zout.
Grill tot slot de groene asperges tot er lichtbruine strepen zichtbaar zijn. 
Proef of de parelgort gaar is. Giet eventueel kookvocht af. Roer peterselie en citroensap door de parelgort en breng eventueel nog verder op smaak met peper. 
Schep de parelgort op 4 borden. Verdeel de verschillende groente er mooi over. Bestrooi met de verkruimelde geitenkaas. 

1 opmerking:

  1. Mij lijkt het ook erg lekker! Dit soort eten is mijn man ook geen fan van, maar als ik binnenkort weer eens alleen ben met het eten dan zal ik dit zeker als inspiratie gebruiken, heb nog een portie gekookte parelgort in de vriezer liggen, kan dat meteen eens op.

    BeantwoordenVerwijderen