woensdag 27 maart 2019

Peer-abrikooskoeken met hazelnoot


Als ik appeltaart bak, maak ik meestal een dubbel portie deeg. Het deel dat ik niet nodig heb, vries ik in zodat ik de volgende keer snel klaar ben. Soms vries ik het appeltaartdeeg ook in kleinere porties in om een kleiner taartje te kunnen bakken als dat beter uitkomt. Maar dat deeg kun je dus ook prima gebruiken voor een soort koek. Of zijn het nu toch minitaartjes? 


Peer-abrikooskoeken met hazelnoot

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 stuks)
  • 2 gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 1 eetlepel abrikozen- of perenlikeur (hazelnoot of amandel kan ook)
  • 1 eetlepel hazelnoten
  • 240 gram deeg voor appeltaart
  • 1 grote peer, nog redelijk hard, in kleine blokjes
  • 15 gram boter
  • 15 gram suiker
  • 1 eetlepel hazelnoten 
Je hebt 4 vormpjes of bakringen nodig met een doorsnee van ± 8 centimeter en ± 2 centimeter hoog. 
Doe de abrikozen met de likeur in een kommetje en warm iets op in de magnetron. Laat minimaal een half uurtje wellen.
Rooster de hazelnoten even in een droge koekenpan, laat iets afkoelen en hak ze fijn.
Knip rondjes bakpapier voor de bodem van de vormpjes en vet de zijkanten in. Of leg een stuk bakpapier op de bakplaat waar je de bakringen op zet en vet de ringen van binnen in.
Verdeel het deeg in vieren. Rol elk deel uit tot een ronde lapje en bekleed hiermee de bodem en zijkanten van de vormpjes. Zet even in de koelkast.
Verwarm de boter in een koekenpan en voeg de blokjes peer toe. Bak op halfhoog vuur tot de peer wat zachter begint te worden. Bestrooi dan met de suiker en bak nog een paar minuten tot de peer begint te karamelliseren.
Meng de blokjes peer en abrikoos door elkaar.
Strooi de hazelnoot over de bodem van de deegbakjes. Verdeel de peer en abrikoos erover. 
Bak de peer-abrikooskoeken in ± 35 minuten op 180C gaar en goudbruin. Laat half afkoelen en haal ze dan uit de vormpjes om verder af te laten koelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten