woensdag 13 maart 2019

Couscous met pompoen en feta + stoof met aubergine en kikkerwerwten


Deze week is bedacht dat het de nationale week zonder vlees is. Dus zie je in de diverse supermarktfolders aanbiedingen voor allerlei vleesvervangers die nog steeds erg op vlees lijken. Wij eten lang niet altijd vlees, maar die vleesvervangers gebruik ik nooit. In deze stoof gebruik ik kikkererwten en door de couscous gaat feta. Dit gerecht is zelfs gemakkelijk veganistisch te maken door de feta weg te laten  en een handje gerookte amandelen fijn te hakken en die door de couscous te mengen. Dan heb je ook een hartig accent. 


Couscous met pompoen en feta + stoof met aubergine en kikkererwten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6-8 personen)

  • 1 flespompoen (± 1,2 kilo)
  • 1+1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 eetlepel sumak
  • zout
  • 1 ui, gesnipperd (± 100 gram)
  • 1 wortel, in kleine blokjes (± 100 gram)
  • 1-2 groene pepers, fijngehakt (of harissa of sambal naar smaak)
  • 2 aubergines (± 600 gram)
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 500 gram gare kikkererwten
  • ± 10 cherrytomaatjes, in kwarten
  • wat verse koriander, fijngehakt
  • 1 sinaasappel
  • 400 gram couscous
  • 250 gram feta, in blokjes
Schil de pompoen, halveer, verwijder de pitten met een lepel en snijd in blokjes van ± 1 centimeter. Doe in een grote pan (waar je straks de couscous in maakt), besprenkel met 1 lepel olie, bestrooi met de sumak en wat zout en meng alles door elkaar. Je kunt ook met de deksel op de pan flink schudden. Op die manier verdeelt de olie zich beter dan als je alles met de hand omschept. Doe de pompoenblokjes in een grote ovenschaal en rooster de pompoen in ± 45 minuten op 200C gaar. Schep halverwege een keer om en controleer hoever de pompoen is. De ene keer is de pompoen veel sneller gaan dan de andere keer. 
Verhit in een grote braadpan de andere lepel olie. Bak ui, wortel en peper een paar minuten op hoog vuur tot ze lichtbruin worden. Snijd ondertussen de aubergine in blokjes van 1 centimeter. Doe de aubergine en komijn tot en met kaneel in de pan en bak op hoog vuur nog een paar minuten. Voeg dan de gepelde tomaten, een blik water en wat zout toe. Breng aan de kook en laat daarna op laag vuur ± 20 minuten pruttelen tot de aubergine gaar is. Voeg de kikkererwten en tomaatjes toe en laat meewarmen. Proef of je het zout en pittig genoeg vindt en pas naar smaak aan. Bestrooi met wat verse koriander. 
Boen de sinaasappel schoon. Doe een kwartier voordat de pompoen gaar is de couscous in de pan. Bestrooi met wat zout en rasp de sinaasappel erboven. Pers de sinaasappel uit en giet het sap over de couscous. Giet verder ± 6 deciliter kokend water over de couscous. Dek af en laat 5 minuten staan. Roer de couscous dan los met een vork. Meng de pompoenblokjes en fetastukjes door de couscous. 

3 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk! Wij eten ook regelmatig vegetarisch, ik vervang het vlees, maar niet met een vleesvervanger! Peulvruchten en tofu en tempeh vind ik lekker. Groet Nicolet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik dus ook. Met peulvruchten, tofu, tempeh, ei, kaas, noten kun je zo creatief zijn.

      Verwijderen
  2. Weer een lekker recept ter inspiratie! Ik vervang regelmatig vlees, maar niet met vleesvervangers, wel met eerder genoemde peulvruchten, tempeh, ei, etc...Groet Nicolet

    BeantwoordenVerwijderen