maandag 7 december 2015

Weekmenu - prei, hamblokjes, paprika

Prei is tegenwoordig per stuk geprijsd. Op een gegeven moment is 1 supermarkt daar mee begonnen, en dan volgt de rest. Dus kies de dikste prei uit die er ligt, dan krijg je waar voor je geld. De prei gaat onder andere in een ovenschotel met ham. Verder in een risotto en bij de pasta. Dus als je niet van prei houdt, heb je een beetje pech deze week. Of gebruik bij de pasta bijvoorbeeld broccoli, en in de risotto venkel. 
Verder alvast een kleine vooruitblik voor volgende week: koop nu avocado's, dan hebben ze de tijd om te rijpen. Volgende week geef ik een recept met avocado. 


Weekmenu


  • Een ovenschotel van prei, hamblokjes, crème fraîche, aardappelpuree en een kaaskorstje. 
  • Met paddenstoelen gevulde verse pasta waar je een bakje champignons en een prei bij bakt, een beetje crème fraîche of room erdoor en bestrooien met wat geraspte parmezaanse kaas.
  • Risotto met prei en parmezaanse kaas. 
  • Een hartige taart met prei. In plaats van de genoemde specerijen kun je vadouvan gebruiken. Of je maakt een variant met spekjes zoals deze spruitjestaart waarbij je de spruitjes vervangt door prei. Met bladerdeeg kan de taart ook prima gemaakt worden. 
  • Paprikareepjes klaarmaken zoals voor deze pasta. De helft gebruik je met verse tagliatelle, wat diepvriesspinazie (zo'n zak is handig voor achter de hand als je ruimte hebt in je vriezer) en een pakjes kruidenroomkaas. De andere helft van de paprika bewaar je voor 1-3 dagen later. 
  • Ciabatta afbakken. Beleggen met plakjes chorizo en de paprika van een aantal dagen eerder. Erbij gemengde sla met een dressing naar keuze. 
  • Rode paprika gevuld met rijst en linzen. Met eventueel nog wat gemengde sla. 


Rode paprika gevuld met rijst en linzen

  • 2 rode paprika's
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel sambal
  • 200 gram rijst met linzen (of rijst met spelt en quinoa of rijst met quinoa en granen)
  • 50 gram zwarte olijven, ontpit en in kleine stukjes
  • 2 eetlepels verse groene kruiden (bijvoorbeeld basilicum of koriander)
  • 1 bolletje mozzarella, in 4 dikke (of 8 dunne) plakjes
Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijst en leg ze in een ovenschaal met een klein laagje water. Verwarm 3 minuten op vol vermogen in de magnetron om ze voor te garen, of zet de schaal in een koude oven die je op 180C zet. Op die manier wordt de paprika als iets zachter terwijl de oven voorverwarmt. 
Fruit ondertussen de ui een paar minuten in de olie en laat knoflook en sambal heel even meebakken. Roer de stukjes olijf en de verse kruiden erdoor en 2 lepels water. 
Kook ondertussen ook de rijst met linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en roer daarna het ui-olijfmengsel erdoor. Vul de halve paprika's met rijst-linzenmengsel en leg op elke paprikahelft 1 of 2 plakjes mozzarella. Laat mozzarella in de inmiddels hete oven in ± 10 minuten smelten. 

In dit recept gebruik ik de zilvervliesrijst met linzen van Lassie die ik in de #foodybox kerst na afloop van #AYNIF kreeg. Toevallig ook deze week in de bonus, dus dat kwam goed van pas. Zo kon ik dit mooi in mijn weekmenu verwerken. Voor kleine huishoudens is zo'n verpakking met rijst en linzen ineen handig, maar als je voor meer mensen kookt, is gewoon een pak rijst met daardoor een blik linzen net zo snel en waarschijnlijk beter voor je portemonnee. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten