maandag 14 december 2015

Weekmenu - paprika, avocado, spitskool

Dit weekmenu is een beetje later dan normaal. Gisteren was onze huiskamer even een podium voor een bandje tijdens Muziek bij de Buren. Gezellig, maar dus even geen tijd om een weekmenu te bloggen.



Zoals vorige week beloofd een gerecht met avocado. Als het goed is zouden de avocado's die je vorige week gekocht hebt, nu wel zo'n beetje eetbaar zijn. 
Heb je in je kerstmenu ook een gerecht met avocado zitten? Dan heb ik nog een tipje voor je. Je kunt natuurlijk eetrijpe avocado's kopen, maar deze week is een netje van 750 gram in de bonus. Als je ze nu koopt en op de fruitschaal ligt dan zijn ze met kerst wel eetrijp. En als ze eerder goed zijn, dan leg je ze tot kerst in de koelkast. Er wordt altijd gezegd dat een avocado sneller rijpt als je ze met een banaan in een papieren zak doet, maar mijn ervaring is dat dat niet echt werkt. Dus een dag voor kerst een keiharde avocado kopen en hopen dat de bananentruc 'm op 1e of 2e kerstdag rijp heeft gemaakt, daar zou ik niet teveel op vertrouwen. 

Naast een avocado ook nog paprika, spitskool en gerookte zalm in het weekmenu. 


Weekmenu


  • Spitskool op de Aziatische toer in een saus van kokosmelk en sambal. Gebruik nu alleen spitskool. Erbij omeletreepjes en cashewnoten of maak deze gehaktballetjes met hoisinsaus
  • Gehakt rul bakken met wat ui, knoflook, komijn, koriander (zaad, gemalen), paprikapoeder, nootmuskaat en iets pittigs als sambal of cayennepeper. Een blikje mais (300 gram) erdoor en hiermee 4 halve paprika's vullen. Erbij een snelle soort van guacamole door de avocado fijn te prakken met wat limoen- of citroensap, een snuf komijnpoeder, wat zout en wat yoghurt. Eventueel kun je hier nog wat rijst bij eten. Of nachochipjes. Of een tortilla.
  • Een lekkere soep van knolselderij met eventueel de genoemde hazelnootroom en een lekker broodje. Niet speciaal in de aanbieding, maar knolselderij is altijd een goedkope groente. Een knol kost nog geen euro. Zelfs bij de AH is dat de normale prijs. Dit is overigens ook een lekker soepje om in een kerstdiner op te nemen. Serveer de soep dan in een theekopje. Dan heb je ook een goede hoeveelheid. 
  • Pasta met gerookte zalm, crème fraîche, paprika en diepvriesspinazie. Ongeveer zoals dit recept
  • Nog een keer spitskool, maar nu meer Hollandse pot. Op de manier van wittekoolschotel met kerrie, gehakt en aardappelpuree. Maar dan natuurlijk spitskool gebruiken in plaats van witte kool. 
  • Wanneer je nog een beetje spitskool overhebt, schaaf dit dan heel dun en gebruik het dun in een salade. Snijd 1-2 rijpe, maar niet te zachte, peren in plakjes. Meng met een dressing naar keuze of roer wat kerrie door een yoghurt/mayomengsel en eet er krieltjes en een lekkerbekje bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten