zondag 7 februari 2010

Knolselderijsoep met hazelnootroom

Op Ballymaloe kookten (en aten) we voor de lunch altijd 3 gangen. De eerste gang bestond vaak uit soep. Sinds ik terug ben, heb ik best al veel soep gemaakt. Ik vries dat dan in 1-kopsporties in zodat ik bij de lunch ook snel een kopje lekkere soep kan nemen. Het volgende recept is zo´n Ballymaloerecept dat ik inmiddels ook thuis heb gemaakt. Het verschil is dat ik groentebouillon van een blokje gebruik, en zij (zelfgemaakte) kippenbouillon.

Knolselderijsoep met hazelnootroom

(voor zo´n 1,5 liter soep)
  • 1 eetlepel olie
  • 15 gram boter
  • 125 gram aardappel, in blokjes
  • 125 gram ui, gesnipperd
  • 500 gram knolselderij
  • 2 groentebouillontabletten
voor het serveren, per kom:
  • 1 eetlepel lobbig geklopte slagroom
  • 1/2 eetlepel geroosterde, fijngehakte hazelnoten
Laat in een (soep)pan met dikke bodem de olie en boter smelten. Voeg de aardappel en ui toe. Bestrooi met wat zout en peper en schep even om. Laat met het deksel op de pan zo´n 10 minuten smoren op laag vuur. Schil het stuk knolselderij en snijd deze in blokjes van ongeveer 1 cm. Bewaar de knolselderij eventueel in een bak water met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan. Voeg de knolselderij toe aan het aardappel-uimengsel. Roer even om en voeg dan 1,2 liter kokend water toe. Verkruimel de bouillontabletten hierboven. Laat zachtjes koken totdat de knolselderij gaar is. Pureer de soep in de blender tot een geheel. Proef of er nog peper en/of zout bij moet. 
Schep een kom vol met soep, lepel er wat slagroom over en bestrooi met de hazelnoten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen