zondag 9 januari 2011

Spruitjeschampignontaart

Voor mij was deze taart het resultaat van de vriezer leeghalen. Het korstdeeg, de gebakken spekjes en de spruitjes kwamen uit de vriezer. Altijd handig als je wat op voorraad hebt. 



Spruitjeschampignontaart

(2-3 personen, quichevorm 24 cm doorsnede)

  • 250 gram korstdeeg voor hartige taart
  • 50 gram spekjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gram spruitjes
  • 150 gram champignons
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 2 eieren 
  • 4 el crème fraîche
  • cayennepeper, zout
  • eventueel paar blaadjes verse salie, in dunne reepjes geknipt
Rol het korstdeeg uit en bekleed hiermee een ingevette vorm. Bedek met een velletje bakpapier en doe hierin een steunvulling (bijvoorbeeld droge peulvruchten). Verwarm de oven voor op 180 C. Bek de deegbodem 15 minuten voor. Haal uit de oven en verwijder steunvulling en bakpapier.
Bak de spekjes uit in eigen vet. Fruit ui en knoflook een paar minuten mee.
Maak de spruitjes schoon. Als ze erg groot zijn, halveer ze dan. Kook ze in een bodempje gezouten water vijf minuten voor. Giet ze af.

Snijd de champignons in kwarten en bak ze in een klontje boter op hoog vuur ± 5 minuten. Klop ondertussen de eieren los met de crème fraîche, een snuf cayennepeper, salie en eventueel wat zout. Ik gebruik geen zout omdat het spek al behoorlijk zout is.
Schep de spruitjes en champignons in de vorm. Verdeel hierover de spekjes. Giet het eimengsel eroverheen. Verdeel de kaas erover. Bak de taart in een oven in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen