dinsdag 11 juni 2013

Kip in de hoed (hartige taart met kip, kerrie en kersen)

Dit is zo'n recept dat al jaren over internet zwerft. Daarvoor op losse briefjes in een keukenla rondslingerde of netjes in een map opgeborgen was. Ik ken het al heel lang maar had het tot voor kort nog nooit gegeten. We aten het bij vrienden, en dat beviel zo goed dat ik het ook zelf maar eens maakte. Wel iets anders dan de meeste recepten die je voorbij ziet komen als je googelt op kip in de hoed. In veel recepten is namelijk kerriesaus uit een zakje verwerkt. Dat hoef ik niet. Verder doe ik er ook wat rijst door, want anders heb je zoveel vlees of zo'n klein stukje taart. 

Het doet wat vreemd aan om kersen in een hartig gerecht te verwerken, maar het is echt lekker. Geef er ook een flinke bak salade/rauwkost bij, want groente zit er, op de ene ui na, niet in. Deze keer maakte ik een salade van dun geschaafde spitskool, grofgeraspte wortel, wat rozijnen en een dressing van yoghurt, iets honing en verse koriander.

Update 21/2/15: 
De laatste keer dat ik kip in de hoed maakte, mengde ik de rijst niet door de saus, maar deed de rijst als een eerste laagje op het bladerdeeg. Dat werkte goed. Op die manier zakt het vocht uit de saus in de rijst en niet in het bladerdeeg. Dat blijft dus redelijk krokant. 


Kip in de hoed

(lasagneschaal, 4 personen)
    kip-in-de-hoed-recept-afbeelding
  • boter en paneermeel voor invetten ovenschaal
  • 10 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 1 eetlepel boter/olie
  • 400 gram kipfilet, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1-2 theelepels sambal oelek
  • 1 volle theelepel gemberpoeder
  • 3 volle theelepels (lekkere) kerriepoeder
  • 4 gemberbolletjes, fijngehakt
  • 1 deciliter creme fraiche
  • 1 pot (720 ml) kersen, uitgelekt
  • 300 gram gare rijst
Vet de ovenschaal in met boter of margarine en bestrooi met paneermeel.
Bekleed de vorm met de plakjes bladerdeeg. Laat uitstekende randen overhangen, want je dekt ook de bovenkant met bladerdeeg af. Bewaar dus 2-3 plakjes. 
Verhit de olie/boter in een hapjespan. Bak de kipstukjes een paar minuten. Voeg dan de ui toe en bak een paar minuten mee. Voeg dan knoflook, sambal, gemberpoeder, kerriepoeder toe en bak, terwijl je alles goed omschept, nog 3 minuten. Doe dan de creme fraiche, een half kopje water, de fijngehakte gember en de kersen erbij. Laat heet worden en proef of er zout/peper/kerrie bij moet. Het mag goed op smaak zijn want je hebt straks ook de rijst op je vork erbij. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Verdeel de rijst over het bladerdeeg. Verdeel hierover de kipkersenvulling. Vouw uitstekend bladerdeeg over de bovenkant heen en dek af met de laatste plakjes bladerdeeg. 
Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar en bruin. Als je de ovenschaal goed hebt ingevet, kun je de taart in zijn geheel uit de schaal krijgen en op een groot bord serveren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen