woensdag 24 maart 2021

Vegan kip in de hoed

De puberzoon vond het niet zo'n goed idee om kip in de hoed te veganizen. Hij heeft natuurlijk wel een beetje gelijk want dan is het ook geen kip in de hoed meer. Nep-kip-in-de-hoed zullen we het dan maar noemen. 
Mij leek het wel een leuk plan voor als mijn veganistisch etende zus kwam eten. Dat deed ze aan het einde van de nationale week zonder vlees, dus ik kon mooi profiteren van de vette aanbiedingen in de supermarkten van allerlei veganistische producten. Heel veel moeite om van de kip-in-de-hoed een nep-kip-in-de-hoed te maken kostte het ook niet. Dit zijn de producten die ik gebruikte. Het viel mij op dat zelfs op het etiket van de pot kersen het veganlogo stond. Dan zijn toch gewoon kersen met een beetje suiker en conserveermiddel? Wat zou daar niet-plantaardig aan kunnen zijn?


Vegan kip in de hoed oftewel nep-kip-in-de-hoed

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - lasagneschaal, 4 personen)
  • plantenmargarine en paneermeel voor invetten ovenschaal
  • 10 plakjes bladerdeeg (ontdooid) (oa koopmans original is vegan)
  • 1 eetlepel (koolzaad)olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 320 gram kipstuckjes (vegetarische slager)
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1-2 theelepels sambal oelek
  • 1 volle theelepel gemberpoeder
  • 3 volle theelepels (lekker) kerriepoeder
  • 4 gemberbolletjes, fijngehakt
  • 200 gram haver fraîche
  • 1 pot (700 gram) kersen, uitgelekt (= 350 gram kersen)
  • 300 gram gare rijst
Vet de ovenschaal in met de margarine en bestrooi met paneermeel. 
Gebruik ± 7 plakjes bladerdeeg om de bodem en zijkanten te bekleden. Laat iets over de rand hangen want dat is straks makkelijker om de bovenkant dicht te maken. 
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui een paar minuten tot deze lichtbruin begint te worden. Snijd ondertussen de kipstuckjes wat kleiner en bak die even mee. Voeg knoflook, sambal, gemberpoeder, kerriepoeder en gemberbolletjes toe. Schep nog een paar minuten om. Blus af met een klein scheutje water en meng de haver fraîche door de nep-kip&kersen. Proef en voeg zout naar smaak toe. Zet het vuur uit. 
Verdeel de rijst over het bladerdeeg in de vorm. Verdeel hierover de nep-kip&kersen. Vouw het overhangende bladerdeeg terug en gebruik de resterende plakjes om de bovenkant van de vegan kip-in-de-hoed dicht te maken. Bak de hartige taart op 190C in ± 45 minuten gaar en goudbruin. 
Geef er een (groene) salade bij. 

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad. Zelfs Q vond het lekker. Hij dacht gisteren van iets anders dat er nep-vlees in zat terwijl er blokjes varkenshaas door zaten. Dus ik zeg gewoon niets meer.

    BeantwoordenVerwijderen