dinsdag 23 september 2014

Burgers met bulgur en veel kruiden en specerijen

Bah, er zit couscous of rijst in. Dat was het commentaar van mannetje Q op deze burgers. Bijna goed dus. Het is bulgur. Ik had eerst bedacht dat het kibbeh heette, maar even googelen leverde op dat het dan gaat om vulling van vlees in een jasje van vlees met bulgur. En tig varianten, al dan niet met vlees. Dus geen kibbeh want geen jasje. Een burger dus, want rond en plat. 

Burgers met bulgur en veel kruiden en specerijen

(10 stuks)
  • 100 gram middelfijne (volkoren)bulgur
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 groene turkse peper, fijngehakt
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kaneel
  • 20 gram verse peterselie, fijngehakt
  • 10 gram verse koriander, fijngehakt
Kook ± 2 dl water. Doe de bulgur in een wijde schaal en giet hierop het kokende water tot de bulgur net onder staat. Laat ± 10 minuten staan en roer dan los met een vork. 
Doe alle overige ingrediënten bij de bulgur in de schaal. Het is slim om de specerijen niet op een hoopje te gooien maar over het gehakt te verdelen. Kneed alles door elkaar. Vorm van het mengsel 10 burgertjes. 
Verhit een grilpan tot heet en bak de burgers op halfhoog vuur ± 5 minuten aan een kant. Keer ze dan om  en leg een deksel of zo op de burgers, zet het vuur laag en bak nog 10 minuten tot ze gaar zijn. 
Serveer met bijvoorbeeld yoghurt losgeroerd met wat verse kruiden en een stuk turks brood. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen