zaterdag 13 september 2014

Kip kung pao - chinese kip met pinda's, sichuanpeper en zwarte azijn

Rondneuzen in een grote buitenlandse supermarkt, of in een toko, daar maak je mij wel blij mee. Vooral in een toko kun je met grote vraagtekens rondlopen. Gelukkig is er de website aziatische ingrediënten, zeg maar een toko op internet, alleen je kunt er geen dingen kopen. Daar komt dit recept voor kip kung pao vandaan. Zoals ik het hier opschrijft, heeft het iets meer saus, omdat ik het anders wat droog vind. Maar lees vooral het originele recept en de opmerkingen hierbij.

Toen ik dit gemaakt had, deed het me vaag denken aan iets dat ik ooit in Amerika heb gegeten. Meer dan 10 jaar geleden hebben we met mijn ouders en broer en zussen en aanhang een reis door Canada en Amerika gemaakt. Vancouver - Los Angeles en toen weer terug. Met z'n allen in een busje, een vouwwagen en tentjes. Heel vaak bbq'en, vaak pasta, maar soms had ik zin in iets anders. Omdat ik toch vaak het eten regelde, mocht ik dat ook verzinnen. Wel makkelijk, dus uit een zakje. Uit het enorme schap koos ik toen iets dat ik niet kende. Iets met kip en pinda's of cashewnoten, dat weet ik niet meer. Het viel toen volgens mij wat tegen, maar ja, wat wil je ook met een zakje.

Deze kip kung pao viel zeker niet tegen. Enige is dat ik groente mis, maar dat is met een salade vooraf ook opgelost.


Kip kung pao

(2-4 personen)
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels lichte sojasaus
  • 1 theelepel shaoxing rijstwijn
  • 2 theelepels maizena
  • 1 eetlepel water
  • 400 gram kippendijfilet, in blokjes
  • 4,5 theelepel suiker
  • 1,5 theelepel maizena
  • 1,5 theelepel donkere sojasaus
  • 1,5 theelepel lichte sojasaus
  • 4,5 theelepels zwarte rijstazijn (chinkiang)
  • 1,5 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels water
  • 3 eetlepels neutrale olie (zonnebloem, rijst, pinda)
  • 3 gedroogde chilipepers, in stukjes
  • 1 theelepel sichuanpeper
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 cm verse gember, fijngehakt
  • 1/4 theelepel sichuanpeper, gecrusht
  • 5 lenteuitjes, in stukjes van 1,5 cm
  • handje pinda's, geroosterd
  • gekookte rijst voor 2-4 personen
Roer zout tot en met de ene lepel water door elkaar en marineer hierin de kip een half uurtje.
Roer suiker tot en met de 2 lepels water door elkaar en zet weg. Dit is de saus. 
Verwarm de olie met de chilipeper en sichuanpeper* tot warm en laat een kwartiertje staan. Zeef daarna de pepers eruit. 
Verhit een wok tot heet en voeg de peperolie toe. Doe de kipstukjes erbij en bak 2-3 minuten. Voeg dan knoflook en gember en de gecrushte sichuanpeper toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de saus toe. Laat even doorwarmen. Voeg dan de lenteui toe, warm even mee en voeg als laatste de pinda's toe. Als er heel veel vocht verdampt, kun je nog een extra lepel water toevoegen. 
Het gerecht is pittig, vrij zout en heeft diepgang. 

*) je kunt ook een grotere hoeveelheid sichuanolie maken en hiervan nu 2 eetlepels gebruiken. Volg hierbij dit recept

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen