zaterdag 15 augustus 2009

Aardappelgratin

Tijdens het kamperen eten wij vooral pasta en rijst. Dit jaar gaf de campingoven extra mogelijkheden. Ik heb een aardappelgratin gemaakt. In de supermarkten lagen nieuwe aardappels. Ik heb geen flauw idee wat voor ras het was, maar ze smaakten goed. In het gerecht is een halve liter crème fraîche gebruikt. Blijkbaar zijn de Denen grootverbruikers, want de kleine potjes die in Nederland de standaard zijn, zie je daar nauwelijks. En wij hebben geen stroom op de camping, dus ook geen koelkast, dus het moest in een keer op. Als alternatief kan je de helft vervangen door melk.


Aardappelgratin

(4 personen)
  • 1 kg (nieuwe) aardappels
  • 1/2 liter crème fraîche
  • 1 teentje knoflook
  • (versgemalen) zwarte peper
Verwarm de oven voor op 200 C.
Boen de aardappels goed schoon onder een stroompje water. Kook ze ongeveer 10 minuten in gezouten water. Snijd ze daarna in plakken.
Pers het teentje knoflook uit boven de crème fraîche. Draai er flink wat zwarte peper boven. Roer door elkaar.
Schep in een ovenschaal om en om lagen van aardappels en crème fraîche. Eindig met crème fraîche en smeer deze laag goed uit. Zet de aardappelgratin 30 minuten in de oven.

Wij aten er vissticks bij en wortels. Voor de wortels: verhit een klein scheutje olie in een pan (waar een deksel op past). Fruit hierin een teentje knoflook. Bak de wortels even mee. Voeg dan een scheut water, wat zout en een paar snufjes gemalen komijn toe. Laat met de deksel op de pan smoren totdat de wortels gaar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten