Ik dacht dat ik dit recept voor bloemkool al lang een keer geblogd had dus zocht ik op mijn blog toen ik het weer een keer wilde maken. Maar ik kon het nergens vinden. Dus bladerde ik de boeken van Ottolenghi door, want het is in oorsprong zijn recept. Ik maakte er meer een "maaltijdsalade" of "hoofdgerecht" van door quinoa toe te voegen. Ik at het nu warm, maar lauw of koud is dit ook prima te eten. Voor een volgende keer kan ik dus wel op mijn blog zoeken.
Quinoa met bloemkool, geroosterde druiven, cheddar en pecannoten
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
- 1 bloemkool, in roosjes van ± 3 cm (± 800 gram)
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelpels gemalen koriander
- 250 gram pitloze blauwe druiven
- koolzaadolie
- 1 rode ui, in kwartringen
- 300 gram quinoa
- 1 eetlepel pekmez
- 1 eetlepel sherryazijn
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 eetlepel notenolie
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 jalapeñopeper, fijngehakt
- 20 gram bladpeterselie, fijn gehakt
- 150 gram cheddar, verbrokkeld
- 50 gram pecannoten, grofgehakt
Doe de roosjes bloemkool in een (grote) pan met zoveel water dat ze net onderstaan en voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook en laat 3-4 minuten koken tot de bloemkool net beetgaar is.
Meng ondertussen komijn, gember, ui en 2 eetlepels olie door elkaar in een ovenschaal. Schep de bloemkool met een schuimspaan uit de pan (water in de pan laten), laat goed uitlekken en doe in de ovenschaal. Meng voorzichtig door elkaar. Zet de bloemkool ± 10 minuten onder de grill in de oven. Maak ondertussen de druiven los van de steeltjes en doe in een andere ovenschaal met 1 eetlepel olie. Als de bloemkool er lichtgeroosterd uit ziet, verplaats je die naar onder in de oven (kan op de bodem) en zet je de schaal met druiven onder de grill. Controleer na 5 minuten of ze beginnen te barsten. Als dat nog niet het geval is, laat je ze nog wat langer onder de grill staan. Als het wel het geval is, zet je de oven op een gewone stand op 150C tot de rest klaar is.
In het water van de bloemkool kun je de quinoa koken. Die is in ± 15 minuten gaar. Giet af.
Klop pekmez, sherryazijn, mosterd door elkaar in een kommetje. Klop er dan de olie door en meng als laatste de yoghurt door de dressing. Proef of je er nog peper of zout bij wilt.
Meng de quinoa met de jalapeñopeper en peterselie. Verdeel de quinoa over een grote schaal. Verdeel de bloemkool erover (of schep de quinoa bij de bloemkool als je minder afwas wilt). Verdeel de geroosterde druiven, verbrokkelde kaas en gehakte noten over de bloemkool.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten