zaterdag 24 januari 2009

Weekend = taart - Sinaasappelchocoladetaart

Bijna elk weekend wordt hier thuis taart gegeten. En altijd zelfgebakken. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een taart gekocht heb. Appeltaart (telkens net iets anders dan de keer ervoor) en kwarktaart zijn favoriet. Wanneer ik appeltaart maak, bak ik af en toe een klein taartje erbij dat in de vriezer belandt zodat zelfs de weekenden dat we maar een of twee keer thuis thee drinken er toch een stukje taart bij is. Dit weekend was het de beurt aan een wat meer tijd kostende taart: sinaasappel-chocoladetaart. De bovenkant van marsepein is facultatief. Ik had laatst bij een online winkel voor taartbenodigdheden marsepein besteld, dus dat moest ik gewoon proberen. Het recept voor het biscuitdeeg en de instructie voor de oventemperatuur komen van de site met de leukste taarten.

Deze taart was dus een beetje een probeersel, maar hij viel erg in de smaak bij manlief en mannetje Q en ook bij mijzelf.

Sinaasappel-chocoladetaart


(springvorm van 24 cm doorsnede)
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker
  • snufje zout
  • 100 gram bloem
  • 20 gram maizena
  • 2 dl melk
  • 15 gram custardpoeder
  • 15 gram suiker
  • 1 sinaasappel (goed schoon geboend)
  • evt. een scheutje cointreau
  • 0,5 dl slagroom
  • 75 gram (extra) pure chocolade
  • 200 gram marsepein
  • een drupje oranje kleurstof
Biscuitdeeg
Klop de eieren met de suiker minstens tien minuten tot ze lichtgeel en schuimig zijn. Zeef daarna bloem en maizena hierboven en spatel dit door het ei-suikermengsel. Giet het beslag in de ingevette of met bakpapier beklede vorm en bak dit volgens het volgende schema: 13 minuten op 150 C, 13 minuten op 165 C en 13 minuten op 175-180 C. Laat de taartbasis een paar minuten in de vorm, en vervolgens op een rooster afkoelen.
Maak terwijl de taart in de oven staat de twee vullingen.

Sinaasappelpudding:

Rasp de sinaasappel en pers daarna de vrucht uit. Roer in een kommetje custardpoeder en suiker met een paar el melk door elkaar. Breng de rest van de melk aan de kook. Roer dan het custardmengsel erdoor en laat nog een paar minuten pruttelen. Roer van het vuur rasp en sap door de custard. Roer het eventuele scheutje cointreau erdoor. Roer tijdens het afkoelen af en toe door.

Chocoladevulling:

Breng de slagroom aan de kook. Dit kan heel gemakkelijk in de magnetron. Voeg de in blokjes gebroken chocolade toe en laat onder voortdurend roeren de chocolade in de hete slagroom smelten. Voordat je de taart kan vullen moet dit zover afgekoeld zijn dat het niet meer makkelijk uitvloeit.

In elkaar zetten:
Snijd de afgekoelde taartbasis is drie lagen. Bestrijk de onderste laag met de sinaasappelpudding. Leg daarop laag twee. Bestrijk deze met de chocoladevulling. (als je de taart met marsepein bedekt, bewaar een klein beetje chocoladevulling om daar nog een versiering mee op de bovenkant te maken) Leg de bovenste taartlaag hierop.

Kneed de kleurstof goed door de marsepein. Rol dit dun en cirkelvormig uit. Ik gebruik een silliconenmatje onder en plastic folie boven. Leg de marsepein op de bovenkant van de taart. Versier eventueel nog met het kleine beetje chocoladevulling dat je nog iets verwarmt om het beter te kunnen verwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen