woensdag 28 januari 2009

Roken - spaghetti met gerookte zalm en paprika

Vandaag heb ik mijn rookpan weer een keer gebruikt. Dit is een rechthoekige pan met een goed afsluitbaar deksel waarin je op je fornuis voedsel kunt roken. Je doet een theelepeltje houtmot (dat in verschillende houtsmaken te verkrijgen is) in de pan. Je legt hierop de afdekplaat. Dan leg ik daar een stuk aluminiumfolie (scheelt schoonmaken) op. Vervolgens leg ik daarop het rooster en daarop het te roken ingrediënt. Dan doe je de deksel - op een heel klein kiertje na - dicht, zet het gas halfhoog aan, wacht tot je de rook ziet, en sluit dan de deksel helemaal. Dan zet je de kookwekker en wacht. En dan geniet je, in mijn geval, na 20 minuten van een heerlijk stukje gerookte zalm.

Voor wie meer recepten wil waarin een ingrediënt gerookt wordt, kan op de site van de eetschrijver zoeken. Hij is enthousiast gebruiker van zijn rookpan. Elke keer als ik zijn stukjes lees, denk ik "dat is een leuk idee, en ik moet mijn rookpan ook eens vaker voor iets anders dan vis gebruiken". Tot nu toe ben ik blijven steken op zalm, makreel, kipfilet, aubergine en tomaten.

In onderstaand recept maak ik de pasta ook zelf, omdat ik dat deze keer ook gedaan heb. Natuurlijk kun je gekochte verse of gedroogde pasta naar keuze gebruiken.

Spaghetti met gerookte zalm en paprika

(2 personen)
 • 200 gram pastabloem
 • 2 eieren
 • 200 gram verse zalmfilet
 • 1 tl houtmot (eik is lekker)
 • 1 el olijfolie
 • 1 ui (in reepjes)
 • halve venkelknol (in korte reepjes)
 • 1 teentje knoflook
 • 1 grote rode paprika (in korte reepjes)
 • 1 citroen (goed schoongeboend)
 • half bekertje (125 ml) creme fraiche
 • (cayenne)peper en zout naar smaak
Meng de bloem met de eieren en maak zo pastadeeg. Draai hiervan pasta in de pastamachine (of gebruik 200 gram gedroogde pasta).
Rook de zalm 20 minuten (vanaf het sluiten van de deksel) in de rookpan.
Rasp de citroenschil en pers de citroen daarna uit. Verhit in een hapjespan (die groot genoeg is om straks de pasta bij te doen) de olie. Fruit hierin de ui. Voeg na een paar minuten de venkel toe. Na weer een paar minuten voeg je de paprika toe. Pers het teentje knoflook erboven uit. Laat even meebakken. Giet het citroensap en de citroenrasp bij de groenten. Voeg peper en zout naar smaak toe. Laat een paar minuten sudderen, totdat de groente de gewenste gaarheid hebben. Roer dan de creme fraiche erdoor en laat deze even goed heet worden. Verdun eventueel met een klein scheutje van het pastakookwater.
Haal de gare zalm uit de rookpan en trek deze in kleine stukjes. Bestrooi eventueel met een klein beetje zout. Als het nog wat langer duurt voordat de saus en pasta klaar zijn, bewaar de zalm dan onder aluminiumfolie zodat deze warm blijft.
Terwijl je de saus klaarmaakt, kook je de pasta. Zorg hierbij, zeker bij de verse pasta, dat de saus klaar is, voordat de pasta gaar is. Giet de pasta af, en schep deze door de saus. Leg de zalmstukjes bovenop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten