maandag 26 januari 2009

Groenteoogst

Sinds een paar maanden hebben we hier thuis een abonnement op een biologisch groentepakket. Het abonnement is een klein groenteabonnement wat inhoudt dat het voor 3-4 dagen groente voor 2 personen bevat. Je houdt dus nog dagen van de week over om wat zelf te verzinnen. Ik moet zeggen dat het voor ons af en toe echt verzinnen is om het toch binnen een week op te krijgen, zeker als manlief bijna een hele week in het buitenland zit. Wat moet je dan bijvoorbeeld met een grote bloemkool, waar je met 5 personen van kan eten? Gelukkig heb ik voor echte noodgevallen een vriezer, maar die moet op een gegeven moment ook leeg, dus dat wordt zo op de grens tussen winter- en lenteweer een keer een weekje vakantie van het pakket. Want met 30 C wil ik geen rodekool met hachee meer eten.

Je kan ook kiezen voor een gecombineerd groente/fruitpakket. Als je via internet zoekt, vind je diverse aanbieders. Er zijn abonnementen die een landelijke dekking hebben, maar er zijn ook telers die hun eigen abonnement -lokaal- aanbieden. Ik heb voor deze aanbieder gekozen omdat het ophaalpunt nagenoeg op de fietsroute van school naar huis ligt.

Tot nu toe bevalt het goed. We eten weer eens andere groenten dan we eerst deden. Op de een of andere manier kon ik me er zelden toe zetten om een hele rode, witte of groene kool te kopen. Terwijl je daar lekkere dingen mee kan maken. En alle kolen hebben er tot nu toe ingezeten. Ik kocht al wel geregeld wat zeldzamere groente dus echt nieuwe dingen heb ik nog niet geproefd. Op één groente na: mangold (in het nederlands ook wel zilversteel). Daar had ik nog nooit van gehoord. Nederland ook nog niet echt. Googelen op mangold levert mij als eerste hit de Duitse wikepedia op. Hij ziet eruit als paksoi, maar ligt qua smaak meer tegen snijbiet/spinazie aan.

Maar wat doe je nu met de inhoud van zo´n pakket? Ik wil als vast onderdeel van dit blog een soort weekoverzicht maken van wat erin zat en wat ik ermee gedaan heb.

En wat was de oogst van deze week?
- een chinese kool
- vier wortels
- twee venkelknollen
- een pakje zuurkool
- groenselderij

En wat is er allemaal gedaan?
- roerbak van chinese kool en wortel met kip en rijst
- zuurkoolaardappeltaart met daarbij wat rauwkost van chinese kool/venkel/selderij
- tortilla gevuld met gehakt/groenselderij/wortel
- salade van gerookte makreel/venkel/appel/groenselderij (lunch)
- stamppot aardappel/knolselderij/wortel en een afgevallen blad chinese kool en vissticks
- couscous met gegrilde wortel en venkel

Er is nog een klein stukje venkel over waar ik met het nieuwe pakket, dat ik morgen op kan halen, weer nieuwe dingen mee mag gaan verzinnen. Ik ben benieuwd wat er deze keer in zit. Ik kan dat trouwens vanaf de zaterdag ervoor op internet bekijken. Meestal laat ik me verrassen, maar soms is het handig om het eerder te weten in verband met de eetplanning van de week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten