donderdag 27 juli 2017

Chocolade-bietentaart met creme van frambozen en mascarpone


Deze taart met chocolade en bietjes had ik ook op thuisafgehaald gezet. Toen ik dat deed, wist ik nog niet dat ik ook bietjes ging verwerken in de taart. Wel chocolade en framboos. Tegen de afhalers heb ik gezegd dat er ook een geheim ingrediënt in de taart zat en gevraagd of ze dat konden raden. Beiden kwamen met wortel aanzetten. Een eind in de goede richting, maar net niet helemaal. 

Voor het glazuur gebruik ik bietensap. Ik had dat laatst ergens voor gebruikt en het restant in een ijsblokjesvorm ingevroren. Zo kon ik precies pakken wat ik nodig had. Als je voorgekookte bietjes uit een pak gebruikt, zit daar meestal ook wat vocht bij. Vang dat op en gebruik dat voor het glazuur. Of je prakt een paar frambozen fijn. Dan krijg je een iets minder knalroze glazuur. 


Chocolade bieten taart frambozen mascarpone

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm van 20 centimeter doorsnee)
  • 100 gram boter
  • 100 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 250 gram gare bietjes
  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 25 gram cacao
  • 200 gram bloem
  • 25 gram maizena
  • 3/4 theelepel baking soda
  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram (diepvries)frambozen
  • ± 25 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram poedersuiker
  • 1-2 theelepels bietensap
Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van de springvorm. 
Doe de boter en de chocolade in een hittebestendige kom en hang deze boven een laagje bijna kokend water. Laat smelten. Zet opzij om weer iets af te koelen. 
Pureer de bietjes met de staafmixer in een hoge kom. 
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de eieren met de suiker een paar minuten tot het dik mengsel begint te worden. Klop de yoghurt en de bietenpuree erdoor. Meng dan het boter-chocolademengsel door het beslag. Meng als laatste cacao, bloem, maizena en baking soda door het cakebeslag. Verdeel het beslag over de springvorm. 
Bak de bietencake in ± 50 minuten gaar. Als de binnenkant nog vochtig is als je er een cocktailprikker in steekt, bak dan nog wat langer.
Laat de bietencake eerst een half uurtje in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.
Pureer voor de vulling de frambozen en mix de mascarpone erdoor. Proef en meng er basterdsuiker naar smaak door.  Wanneer je ervoor kiest om meer glazuur te maken, hoeft de vulling niet heel zoet te zijn.
Snijd de cake overlangs in 3 lagen. Leg de onderste laag op een taartschaal en zet de rand van de springvorm er nog om heen. Verdeel de helft van de mascarponevulling over de cakebodem. Leg de middelste cakelaag hierop en verdeel hierover de rest van de vulling. Dek af met de bovenkant van de cake. Laat een uurtje opstijven in de koelkast.
Meng voor het roze glazuur de poedersuiker met net genoeg bietensap om er een dik, vloeibaar mengsel van te maken. Smeer dit over de bovenkant van de taart. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen