zaterdag 16 september 2017

Vakantie-eten - Frankrijk 4 - kip uit de oven met aardappel, venkel en paprika


De oven in het airbnb-appartement in Parijs is niet alleen voor de cake gebruikt. Ook voor pizza, maar dat was een deceptie. Meestal eten wij pizza met salami als we een kant-en-klare pizza eten. Salami op een pizza, daar doen de Fransen niet aan. Zij doen aan chorizo. Op zich ook prima, maar daar zat niet veel pit in. In combinatie met een toch wel overheersend aanwezige bodem niet zo'n succes dus. De avond erna maakte ik toch maar weer zelf iets lekkers. Dat werd deze hele kip uit de oven. Erbij gingen wat een paar minuten voorgekookte aardappels, een venkel in reepjes en 2 paprika's in stukken en wat ui. De specerijen kwamen uit mijn campingvoorraad. Dit kippetje smaakte ons een stuk lekkerder dan de pizza. 


Hele kip uit de oven met venkel, paprika en aardappel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1 hele kip (± 1,2 kilo)
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel paprika
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel sambal
  • 400 gram roodschillige aardappels, niet al te groot
  • 1 venkelknol
  • 2 rode uien
  • 2 rode paprika's
Zet de oven aan op 200C. 
Meng olijfolie tot en met sambal in een kommetje en wrijf de kip hier rondom mee in. Leg de kip met de borst naar onder in een ovenschaal en zet in de oven. Zet de kookwekker op 30 minuten. 
Boen de aardappels schoon en snijd ze in 3-4 stukken. Breng ze aan de kook en laat 3-4 minuten koken. Giet de aardappels af en stop ze bij de kip in de ovenschaal. 
Maak de venkel schoon, halveer in de lengte en snijd horizontaal in repen. Pel de uien en snijd ze in 6-8 parten. Doe de venkel en de ui na de 30 minuten bij de kip en aardappels in de ovenschaal. Zet de kookwekker op 15 minuten. 
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in blokken van 2/3 centimeter. Doe ze na het kwartier bij de de kip, aardappels en venkel in de ovenschaal. Zet de kookwekker op 30 minuten. 
Controleer of de kip dan gaar is door in het dikste deel van de poot te prikken. Daar moet helder vocht (geen roze) vocht uit komen. Zet de kip anders nog wat langer in de oven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen