maandag 25 mei 2009

Bitter en zoet - andijvietaartje

Nadat we andijviestamppot hadden gegeten was er nog een restje andijvie over. De andijvie had een bittere bijt (lekker) en als tegenhanger daarvoor heb ik in onderstaand recept wat zoets toegevoegd. Het idee van de rozijnen komt volgens mij uit de Italiaanse keuken. Ik kan me een recept herinneren van andijvie (of snijbiet of spinazie) met rozijnen en pijnboompitten. Maar ik kon in mijn kookboeken zo snel niet iets terug vinden, dus heb ik mijn geheugen en improvisatietalent gebruikt. Nadat het taartje op was, bedacht ik mij dat er ook een ansjovisje in voor kwam. Dus als je naast het bitter en het zoet ook het zout wilt, ga je gang.


Andijvietaartje

(voorgerecht, 2 personen)
  • 2 plakjes deeg voor hartige taart
  • margarine om de vormpjes in te vetten
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 kleine ui, gesnipperd
  • 200 gram andijvie, in dunne reepjes
  • 1 teentje knoflook
  • een heel klein stukje rode peper, gesnipperd
  • 2 el rozijnen
  • 1 ei
Laat het deeg ontdooien. Vet 2 kleine taartvormpjes (diameter ong 8/9 cm) en bekleed ze met het deeg.
Verwarm de oven voor op 190 C.
Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten goudbruin. Laat ze afkoelen op een bord.
Verhit in de pan de olijfolie en fruit de ui even aan. Bak de andijvie even mee. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de peper en de rozijnen toe. Laat op een laag vuur een paar minuten smoren totdat het vocht van de andijvie voor een groot deel verdampt is.
Klop het ei los met een lepel water. Verdeel de andijvie over de 2 vormpjes. Giet het ei erbij. Bak de taartjes in 25-30 minuten gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten