zaterdag 23 maart 2019

Het fenomeen maaltijdbox


Het pr-bureau dat de foodybox verzorgt voerde een campagne met een foodybox limited edition in de vorm van een maaltijdbox. Ik heb nog even getwijfeld of ik moest zeggen dat ik die niet hoefde, een maaltijdbox is niet echt wat voor mij. Ik besloot 'm toch te ontvangen. Het hielp dat in de week dat de box gepland stond manlief op reis was en ik dus in principe voor 2 hoefde te koken. Want dat is al een nadeel van veel boxen: je kunt kiezen uit 2 of 4 personen, en wij hebben een driepersoonshuishouding. Daar komt nog bij dat ik doordeweeks vaak kook via thuisafgehaald, en in totaal 6-8 porties maak. In mijn manier van koken past geen maaltijdbox. 

Verder vind ik een maaltijdbox gewoon veel geld kosten. Ik kook mee met de aanbiedingen, gebruik vaak goedkopere groenten en eigenlijk geen voorgesneden roerbakmix ofzo en bepaalde droge kruidenierswaren koop ik op voorraad als ze in de reclame zijn. In de winter ga ik geen € 2,50 voor een klein bloemkooltje betalen omdat in een recept staat dat er bloemkool in moet. Dan vervang ik bloemkool wel door een andere groente, of ik verzin gewoon een nieuw gerecht met het oorspronkelijke recept als inspiratie. Ik ben per maaltijd een heel stuk minder kwijt dan wat je per maaltijd in een maaltijdbox betaalt. Natuurlijk bestaat de prijs van een maaltijdbox niet alleen uit de kostprijs van de ingrediënten maar betaal je ook voor het samenstellen, het inpakken, het bezorgen en dus voor een gemaksdienst. Maar ik wil helemaal niet dat iemand voor mij verzint wat we gaan eten. Ik vind het veel te leuk om zelf wat te verzinnen. Op de markt of in een winkel rondlopen levert daarvoor ook een stukje inspiratie. Ik heb ook tijd daarvoor. 

Het fenomeen maaltijdbox past niet bij mij. Blijkbaar is dat voor veel mensen anders, gezien het aanbod van maaltijdboxen. Voor deze mensen is deze blog bedoeld. Wat houdt de Ekomenu maaltijdbox in en wat vond ik van de uiteindelijke gerechten.

* De maaltijdbox van Ekomenu is volledig biologisch.
* Er is een ruime keuze met betrekking tot verschillende eetpatronen. Zo heb je een veganbox,  een koolhydraatarme box, een box voor mensen die willen afvallen, een glutenvrije box en nog een heel aantal meer. 
* Bestellen: dat heb ik niet zelf hoeven doen. Het pr-bureau heeft dat allemaal geregeld. In eerste instantie kies je een type box. Maar aanpassen lijkt makkelijk te gaan. Ik heb wat geprobeerd op de site, en zo op het eerste gezicht gaat een maaltijd vervangen door een andere probleemloos, en is een extra maaltijd toevoegen of per maaltijd het aantal personen van 2 naar 4 (of andersom) wijzigen ook simpel te regelen. 
* Bezorgen: de jongen van postnl was iets later dan in het op die ochtend ontvangen sms'je, maar dat was voor mij geen probleem. Overigens is dat niet iets dat direct aan Ekomenu te verwijten valt, in eerste instantie is dat een probleem van postnl. 
* Verpakking: elke maaltijd zat in zijn eigen papieren zak. De zakken heb ik zo in de koelkast gezet en de volgende dag verder uitgezocht. Toen heb ik het vlees in de koelkast gelaten, maar de meeste groente en kruidenierswaren er buiten gelaten. Anders zat mijn koelkast wel erg vol. Met de houdbaarheidsdata zat het goed: het vlees was nog 4-5 dagen goed, dus ik kon de maaltijden over de week verdelen. De groente was voornamelijk onverpakt. Bij sommige producten is aangesloten bij gangbare verpakkingshoeveelheden. Zo zat er voor 2 personen gewoon een pak spaghetti van 500 gram in. Blijkbaar wordt er niet onnodig verpakkingsmaterieel gebruikt voor het ompakken van hoeveelheden. Dus van sommige producten houd je wat over voor je voorraadkast.
* Receptuur: kaarten met beschrijving en hoeveelheden voor 1/2/3/4 personen. Ziet er netjes en duidelijk uit.
* Variatie: de maaltijden die ik kreeg waren de keuze van Ekomenu. Een pasta, een couscousmaaltijd en een gerecht met aardappels. Een keer kip, een keer rund, een keer vegan. Dit kun je zelf eventueel aanpassen.
* Groenteaandeel: groot. Dus een (stuk) wortel, een courgette, een prei. Die prei was wel grappig. Omdat een prei lang is, past dat niet in de zak. Dus is het groen eraf, maar zit dat er wel apart bij. Vanuit verspillingsoogpunt niet meer dan logisch (groen van prei kun je ook eten hoor) maar vanuit houdbaarheid wat minder geslaagd. 

The proof of the pudding is in the eating zoals de Engelsen het zeggen. Want het kan er allemaal netjes uitzien en goed geregeld zijn, uiteindelijk wil je ook een bordje lekker eten voor je hebben staan. Ook al hangt dat ook nog steeds ook af van je kookkunsten....

De uiteindelijke gerechten:


Spaghetti met kalfsgehakt, wortel, bleekselderij, prei, tomaten

Ik vond het lekker, maar niet verrassend. Zo maak ik mijn spaghetti ook. Ik heb wel het hele blik tomaten gebruikt omdat ik genoeg saus wil hebben en niet alleen stukjes groente. Verder een lepeltje sambal voor wat pit. Ook heb ik niet gehakt+prei in een aparte pan aangebakken maar alles in 1 pan gemaakt en een stuk langer laten pruttelen. Het was ruim genoeg, ik heb de dag erna met de rest geluncht. Maar dat kwam ook omdat de puberzoon vond dat er teveel groente in zat. Het was (zonder de tomaat) zeker 600 gram maar dat doe ik zelf ook. Alleen hij houdt van paprika en dat zat er deze keer niet door. 
Het verbaast me ook een beetje dat "spaghetti met tomaten-groente-gehaktsaus" in een maaltijdbox zit. Als je ervan uitgaat dat mensen niet alle dagen in de week uit een box eten, lijkt me dit het standaardgerecht waar je niet over na hoeft te denken en dat toch al wel op het menu staat.
Overigens triggert dit gerecht me wel om voortaan volkoren spaghetti te kopen. Ik heb een tijd volkoren penne en fusili gekocht maar vond dat toch niet lekker genoeg. Bij deze volkoren spaghetti had ik niet het gevoel dat ik volkoren at. Als ik dan geen verschil proef, kan ik beter voor de gezondere versie kiezen. 


Couscous met een stoof van regenboogpeen, courgette en kip

Hier halve penen, want ja, met regenboogpeen moet je natuurlijk oranje, geel en paars hebben.  Groente woog (niet schoongemaakt) zeker 600 gram bij elkaar. Ik heb er weer een likje sambal erbij gedaan. Van de citroen heb ik maximaal een kwart gebruikt, maar de rest kon ik mooi gebruiken in een snelle cake. Dit soort Marokkaans-aandoende stoofjes maak ik zelf ook geregeld - al dan niet vegetarisch door kikkererwten te gebruiken en wat feta door de couscous te doen. Niet iets nieuws dus. Het was weer ruim voldoende.


Ovenschotel met zuurkool

Hiervoor moest geraspte rauwe aardappel en appel gemengd worden met zuurkool. Ik was van tevoren een beetje sceptisch of de aardappel in 25 minuten wel gaar zou worden. Maar dat was wel het geval. Het recept noemde het rösti, maar volgens mij is dat knapperig gebakken aardappelrasp. Zo in een ovenschaal wordt het niet knapperig. Erbij ging een mengsel van gebakken repen paprika, partjes ui en plakjes vegan chorizo. Die vegan chorizo was iets nieuws. Als ik zonder vlees of vis kook, maak ik gebruik van peulvruchten en/of zuivel en niet van iets dat er nog uitziet als vlees. Het worstje was gemaakt van seitan, een vleesvervanger op basis van tarwegluten. Het was een prima iets, wel een tikje zoet. Ik vond het uiteindelijke gerecht aan de bittere kant. Er klopte iets niet. Ik vermoed dat het aan de appel heeft gelegen. GZQ had namelijk ook al een appel uit de fruittas naar school gehad en weer mee teruggenomen met het commentaar dat de appel bitter was. Overigens heeft manlief wel zijn bord leeggegeten, en het restje de volgende dag opgegeten. Er was namelijk weer wat over, maar dat komt ook omdat ik het hele pak zuurkool gebruikt had in plaats van de helft zoals het recept voorschreef. 

Achteraf gezien was het uitproberen van de maaltijdbox van Ekomenu wel goed getimed. Die week regende het namelijk heel erg vaak en veel, dus ik hoefde niet per se door de regen boodschappen te doen. 

2 opmerkingen:

  1. Hoi, ik vond je lange artikel erg leuk en informatief. Voor ons (man en ik) geen maaltijdboxen. Wél kopen we iedere week een tas biologische groenten en fruit. Op de website van het bedrijf kan je vooraf zien wat er in zit. De tas daagt uit om af en toe iets te koken met ingrediënten die je normaal misschien niet zo snel zou kopen. Groet Nicolet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, dank voor je compliment. Wij hebben in het verleden ook een tijd een biologisch groenteabonnement gehad. Dat doet inderdaad af en toe een beroep op je kookcreativiteit en er zaten zeker groentes in die ik nooit eerder had gegeten. Winterpostelein was bijvoorbeeld een lekkere ontdekking. Maar met mijn koken via thuisafgehaald is zo'n tas niet zo heel handig meer. Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen