dinsdag 5 maart 2019

Pindasoep met kip, zoete aardappel en spitskool

Het werd weer een keer tijd om pindasoep te maken. Eerdere varianten hield ik vegetarisch, nu maakte ik een pindasoep met kip. GZQ leek het maar niets, terwijl hij als we rijst eten daar het liefst een hele grote schep pindasaus over doet. Pindasoep is gewoon een wat dunnere pindasaus die je met een lepel eet. Dus dat kon ik niet volgen. Uiteindelijk ging zijn kom gewoon leeg, en mocht er zelfs een 2e keer opgeschept worden. Dus deze soep is puberproof. 


Pindasoep met kip, zoete aardappel en spitskool

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 3 kippenbouten (± 1,2 kilo)
  • 5 centimeter gember
  • 10 pimentkorrels
  • 1 stukje foelie
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1-2 theelepels sambal 
  • 250 gram rode linzen
  • 600 gram zoete aardappel
  • 250 gram pindakaas
  • sap van 1 limoen
  • zout
  • 1 kleine spitskool (± 750 gram)
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt
Doe de kippenpoten in een pan met 2 liter koud water. Snijd de helft van de gember in plakjes en doe deze, samen met piment en foelie, bij de kip. Breng aan de kook en laat dan op laag vuur 30 minuten trekken. Zet het vuur uit en laat de kip nog een half uur in de bouillon liggen. Schep uit de pan op een bord om nog iets verder af te koelen zodat je de kip kan vasthouden. Verwijder vel en vet en botjes en andere drellerige dingen en scheur het vlees in stukjes. Zeef de bouillon. 
Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de ui een paar minuten. Rasp de andere helft van de gember en voeg toe. Roer ook de sambal erdoor. Voeg de helft van de bouillon toe en de linzen. Laat de linzen in ± 20 minuten gaar koken. 
Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Doe andere helft van de bouillon in een andere pan, voeg zout toe en kook hierin de zoete aardappel 5 minuten. Giet af boven de pan van de linzen zodat nu alle bouillon in de grote soeppan zit. De zoete aardappelblokjes blijven nog even in de andere pan achter. 
Schep de pindakaas bij de linzen en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met limoensap en zout. 
Snijd de spitskool in reepjes. Doe spitskool, kip en zoete aardappel bij de pindabouillon, breng weer aan de kook en laat nog 5-10 minuten zacht pruttelen. Roer de koriander erdoor. Proef nogmaals. 

1 opmerking:

  1. Toch jammer voor q dat je niet alles kan volgen en hem gelijk geeft in zijn visie......

    BeantwoordenVerwijderen