maandag 13 mei 2019

Kokosyoghurttaartje met gemberhoning


Een schone zus van mij eet onder andere lactosevrij. Toen wij daar een keer aten hadden we  kokosyoghurt gemengd met tahin bij geroosterde groente en kip. Kokosyoghurt is niet alleen zurig, maar heeft ook echt een kokossmaak. In die combinatie was ik er nog niet van overtuigd hoewel kokos van mij zeker niet alleen in zoete gerechten hoort. Ik maak vaak genoeg een Indiase curry op basis van kokosmelk. 
Ik begrijp heel goed dat het voor haar wel een optie is. Ze eet namelijk ook weinig tot geen soja, dus sojayoghurt is geen optie. Als je dan toch iets fris-zuurs als yoghurt wilt, is kokosyoghurt wel een mooie uitvinding. 
Nu kreeg ik laatst met de culipost bakjes kokosyoghurt. Natuurlijk had ik ze gewoon met cruesli en fruit kunnen eten, maar ik maakte er een yoghurttaartje mee. Met een lactosevrije bodem. Het plantaardige verhaal van de kokosyoghurt hielp ik wel een beetje om zeep door gelatine (dat wordt gemaakt uit dierenbotten) in dit taartje te gebruiken. Ik weet dat er iets bestaat als agar-agar (gemaakt van zeewier) maar dat doet niet altijd wat ik wil dat het doet. 
Bovenop het taartje komen wat honingsliertjes. De honing is al gemengd met gember, en heeft een lekkere pittige gembersmaak. Je kunt ook zelf heel fijn geraspte gember (microplane) door een lepel honing mengen. Als je verkouden of grieperig bent, is die honing denk ik lekker in een kop thee. Dan is het wel fijn als gember en honing al door elkaar zitten. Op zo'n moment is al snel alles te veel. 

Kokosyoghurttaartje met gemberhoning

(2 kookringen van 8 centimeter doorsnee)

  • 25 gram kokosolie
  • 40 gram amandelen
  • 50 gram dadels (ontpit)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 bekertjes kokosyoghurt (285 gram bij elkaar)
  • 2-4 theelepels gemberhoning
Leg een stukje bakpapier op een plat oppervlak (een bord, de bodem van een springvorm - iets dat ook in je koelkast past). Zet hierop de kookringen. 
Laat de kokosolie iets smelten. Maal de amandelen in een kleine keukenmachine. Het hoeft geen meel te worden. Snijd de dadels in kleine stukjes. Doe de kokosolie en dadel bij de amandelen en meng door elkaar. Verdeel het mengsel over de 2 kookringen. Strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast om hard te laten worden. 
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Knijp uit en doe in een klein kommetje. Zet dit in een pannetje met bijna kokend water zodat de gelatine indirect verwarmd wordt en roer tot de gelatine smelt. Roer er dan 1 lepel kokosyoghurt door tot de gelatine oplost in de yoghurt. Meng dit door de rest van de yoghurt. Verdeel de yoghurt over de taartbodems en zet de taartjes ± 4 uur in de koelkast om op te stijven. 
Verwarm de honing iets en sliert 'm dan over de bovenkant van de taartjes. 

Dit zijn vrij grote taartjes voor 1 persoon. Ik halveerde ze. 

De kokosyoghurt van Andros en gemberhoning van Melvita kreeg ik in de #foodybox.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten