We hadden een familiefeestje dat begon met koffie met wat lekkers. Een aantal schone familieleden eet gluten- en zuivelvrij. Mijn baksel hield ik ook maar vrij van gluten en zuivel. Met mijn redelijk uitgebreide voorraadkast was dat deze keer niet al te ingewikkeld. En een brownie is ook niet al te moeilijk om te bouwen naar gluten- en zuivelvrij. Een cheesecake, dat wordt dat al weer een stuk ingewikkelder.
Een paar dingetjes. Het bakpoeder dat ik gebruikte komt bij de Lidl vandaan. Als hulpstof zit daar maiszetmeel in. Blijkbaar is gewijzigd, want ik googelde nog even en een aantal jaar terug zat daar nog tarwezetmeel in. Controleer ook je chocolade-ingrediënten. Soms zit er in pure chocolade toch een ingrediënt wat van melk gemaakt is. De kokosolie kocht ik ook bij de Lidl; tijdens de Aziatische weken. In deze pot proefde je wel erg kokos. Dat is in combinatie met chocolade geen probleem. Maar als je er iets hartigs mee wilt maken, is dit merk misschien niet zo lekker. De vorige keer had ik kokosolie van de Aldi en die smaakte een stuk neutraler. Er bestaat namelijk ook ontgeurde kokosolie, waarin je eigenlijk geen kokossmaak meer proeft. Het fijnmalen van de dadels, daar moet je even je goede apparaat voor vinden. Ik heb bij mijn staafmixer een klein hakmolentje, maar daar was het eigenlijk ook al te weinig voor. Dus een keukenmachine is waarschijnlijk ook te groot. En gewoon met de staafmixer werkt bij mij ook niet echt.
Brownies met noten - glutenvrij en zuivelvrij
(bakvorm van ± 14 bij 24 centimeter)
- 100 gram gedroogde dadels (geweekt)
- 125 gram pure chocolade
- 100 gram kokosolie
- 2 eieren
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 25 gram cacao
- 100 gram boekweitmeel
- 50 gram gemengde noten, grof gehakt
Doe de gedroogde dadels met wat water in een kommetje en laat minimaal een uur weken. Langer mag ook. Giet af en maal ze fijn.
Doe de chocolade en de kokosolie in een hittebestendige kom en hang deze op een pan boven een laagje bijna kokend water om te smelten.
Klop de eieren met de basterdsuiker in ± 5 minuten tot een luchtig mengsel. Klop de dadelpuree erdoor. Klop bakpoeder, cacao en boekweitmeel door het eisuikermengsel. Meng dan de gesmolten chocolade/kokosolie erdoor. Meng als laatste de noten door het beslag.
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de bakvorm. Verdeel het browniebeslag over de vorm en strijk glad. Bak de brownie op 175C in ± 25 minuten gaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten