Jarenlang dronk ik melk bij het eten. Gewone melk van een koe dus. Op een gegeven moment is dat een stuk minder geworden en nu drink ik nog zelden een glas melk. Misschien omdat ik nu yoghurt met cruesli als ontbijt eet? Wel gaan er nog een aantal pakken melk per week door heen. Ik drink mijn koffie met "warme melk uit de magnetron", GZQ drinkt melk, manlief maakt zijn havermout met melk, ik gebruik het voor bechamelsaus, door de aardappelpuree. Inmiddels zijn er veel alternatieven voor koemelk op de markt. Voor mensen die geen dierlijke producten willen gebruiken, mensen die een lactose-intolerantie hebben of mensen die melk gewoon niet lekker vinden. Ikzelf heb geen reden om een plantaardig alternatief te gebruiken. Op de of andere manier lijkt mij het gewoon niet lekker om een glas amandel- of haver"melk" te drinken. Heel raar misschien. En ik ben ook in andere toepassingen bang voor een bijsmaakje. Voor een groot deel waarschijnlijk nergens op gebaseerd, maar het zij zo. Toen ik in de foodybox een fles zuivelvrij-amandel van Innocent kreeg, was er niet direct een idee. Ja, manlief kan het in zijn havermout gebruiken, maar dat is ook zo saai. Omdat er natuurlijk wel een tht-datum op staat, bedacht ik om er pannenkoekjes mee te bakken. Door ook nog deels havermeel te gebruiken, is dit gewoon een iets chiquere (en bewerkelijker) versie van het havermoutontbijt van manlief.
In de foodybox zaten ook peren van SweetSensation. Ze worden aangeprezen als de peer voor onderweg. Ik heb ze gewoon thuis gegeten. Eerlijk gezegd vond ik de schil iets stug, dus voor onderweg zou ik ze juist minder geschikt vinden. Wel waren de peren lekker en dat is best een dingetje met peren. Meestal heb ik Doyenné de Comice of Conference. Doyenné is meestal iets lekkerder, maar ook kwetsbaarder en sneller overrijp. Voor Conference moet je geduld hebben en dan is alleen de hele bak in 1 keer rijp. Ik schil er dan meestal 2 en eet van allebei een stukje, beslis welke het lekkerst is, en bewaar die voor de laatste happen. De SweetSensation bleef ook best lang goed. Ik bewaarde ze wel in de koelkast.
Het beslag voor deze ontbijtpannenkoekjes maakte ik al de avond van tevoren. Door het lange rusten wordt het wel wat dikker. Op zich is dat fijn bij het bakken van kleine pannenkoekjes omdat het deeg niet zo snel uitvloeit. Als je het beslag te dik vindt, kun je natuurlijk ook de volgende ochtend nog een klein beetje amandeldrink door het beslag roeren.
Pannenkoekjes met amandel, peer en kardemom
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)- 75 gram havermout (of gebruik havermeel)
- 75 gram bloem
- 50 gram volkorenmeel
- snuf zout
- 4 deciliter amandeldrink
- 1 ei
- olie om te bakken
- 5 kardemompeulen
- 10 gram boter
- 1 grote peer (± 200 gram)
- 1 eetlepel golden syrup
- 20 gram amandelschaafsel, lichtbruin geroosterd in een droge koekenpan
Maal de havermout fijn in een kleine keukenmachine. Ik heb hiervoor een handig bakje waar mijn staafmixer op past.
Doe havermeel, bloem, volkorenmeel en zout in een kom. Voeg beetje bij beetje de amandeldrink toe en meng ondertussen met een garde tot een beslag. Voeg het ei toe en klop dat erdoor.
Verhit een koekenpan tot deze goed heet is. Bestrijk met een beetje olie en schep kleine lepels pannenkoekbeslag in de pan. Maak 3-5 pannenkoekjes per keer. Bak de pannenkoekjes op halfhoog vuur tot de onderkant bruin en de bovenkant nagenoeg droog is. Keer ze om en bak de onderkant ook bruin.
Maak ondertussen het peermengsel. Haal hiervoor de zaadjes uit de kardemompeulen en vijzel de zaadjes fijn in een vijzel. Schil de peer eventueel en snijd deze in blokjes. Verhit de boter in een pannetje en bak hierin de blokjes peer even aan. Echt bakken zullen ze niet, want er zal vooral wat sap uit komen. Voeg de kardemom en golden syrup toe en roer door elkaar.
Stapel een paar pannenkoekjes op elkaar, schep bovenop een grote schep peer en bestrooi met amandelschaafsel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten