woensdag 11 december 2019

Koffieparfait met px-chocolade


Px-chocolade, wat is dat nu weer? Nou, dat ga ik je nu vertellen. Dat is gesmolten chocolade gemengd met pedro ximenéz sherry. Door de alcohol bevriest de chocolade niet keihard en heb je een soort van chocoladesaus in deze parfait. Het voordeel van een parfait is dat deze best wel een tijdje goed blijft in de vriezer en niet veel van zijn romige structuur kwijtraakt. Dus een slim toetje om al een paar dagen eerder als kerstdessert te maken. Ik maakte 'm in een kleine cakevorm, maar je kunt natuurlijk ook de parfait in siliconen cupcakevormpjes invriezen en als ze eenmaal bevroren zijn in een zak of doos bewaren. Dan heb je handige porties die niet te groot zijn na een rijk kerstdiner en een dag met waarschijnlijk al veel eten. En mocht je echt al vol zitten, dan bewaar je ze gewoon een dagje langer. 

Ik serveerde er wat grof gehakte pecannoten en in px-sherry geweekte rozijnen bij. Helaas had ik geen jumborozijnen meer, want die zijn echt wel lekkerder dan de gewone rozijnen die hier door de havermout en appeltaart gaan. 


Koffieparfait met px-chocolade

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 6 porties)

  • 50 gram pure chocolade
  • 2 eetlepels pedro ximénes sherry
  • 250 milliliter slagroom
  • 1/2 blikje gezoete, gecondenseerde melk
  • 2 theelepels espresso oploskoffie
Bekleed een kleine (cake)vorm van 300-400 milliliter ruim met plastic folie zodat je straks ook de bovenkant van de parfait kunt afdekken. 
Hak de chocolade grof (of gebruik druppels) de doe in een hittebestendig kommetje. Hang dit op een pan met daarin een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade rustig smelten. Roer af en toe. Meng de sherry door de gesmolten chocolade. 
Klop de slagroom stijf. Meng de gecondenseerde melk en oploskoffie door elkaar zodat de koffie oplost. Spatel de slagroom door dit mengsel. Schep het parfait mengsel in de vorm die je wilt gebruiken. Roer de px-chocolade er in een "swirl" door. De de vorm af met plastic folie en laat minimaal 4 uur bevriezen in de koelkast. 

2 opmerkingen:

  1. Nou, dat mag je zelf maken. Je hebt het recept nu. Het is niet moeilijk. Thuis maken, geïsoleerd meenemen, en bij papa en mama weer in de vriezer.

    BeantwoordenVerwijderen