woensdag 4 maart 2020

Kue lapis


Vorig jaar bezocht ik de Tong Tong Fair in Den Haag. Met een groepje andere culinair geïnteresseerden kreeg ik een tour langs allerlei stands. Grote vraag was allereerst wie er verse doerian - de stinkvrucht - durfde te proeven. Ik vond de doerian een beetje boterig smaken en aanvoelen. Verder heel veel soorten sambal, tjendol, erg lekkere sate, en kue lapis. Dat had ik nog nooit eerder geproefd. Natuurlijk heb ik het wel bij de toko zien liggen; het valt wel op met dat knalroze en knalgroen. Omdat het er zo leuk uitziet, zette ik op het mijn "ooit-een-keer-zelf-maken-lijstje". Rijstmeel en tapioacameel kocht ik al een keer bij de toko, kokosmelk en suiker heb ik standaard in huis, en ik heb ook nog een bakje kleurstoffen & smaakstoffen staan. Voor een recept googelde ik een aantal recepten bij elkaar en zette deze onder elkaar. Dat is handig bij recepten met maar een paar ingrediënten. Dan kun je makkelijk vergelijken en doe ik wel vaker als ik iets wil maken waar ik een recept voor nodig heb. De verhouding tussen meel:suiker:vocht varieerde nogal. Ik was dus lekker eigenwijs en maakte mijn eigen recept.Omdat elk laagje 5 minuten moet stomen, is het maken van kue lapis tijdrovend, maar niet heel moeilijk. En 5 minuten is ook weer niet zo kort dat op het moment dat je net iets anders aan het doen bent je alweer geroepen wordt door de kookwekker. Terwijl de kue lapis stoomde werkte ik ondertussen aan de gerechten van de rijsttafel die deze thuisafgehaald-bij-mij-thuis op tafel kwamen. De kue lapis was het toetje. 

Kue lapis

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - voor ± 5 deciliter beslag - 2 kleine puddingvormen halfvol)

 • 80 gram tapiocameel
 • 80 gram rijstemeel
 • 120 gram suiker
 • 4 deciliter kokosmelk
 • snuf zout
 • roze kleurstof + rozenwater (of al gekleurde rozensmaakstof uit de toko)
 • groene kleurstof + pandanessence (of al gekleurde pandansmaakstof)
 • stoompan
Meng tapiocameel, rijstemeel, suiker, zout in een kom en meng er met een garde beetje bij beetje de kokosmelk door. Vergelijk het met pannenkoekenbeslag maken. 
Doe 1/4 van het beslag in een kleine kom en meng er de rozensmaakstof door. Elk merk is anders dus probeer een beetje uit. Begin echt met een klein beetje. 
Doe 1/4 van het beslag in een kleine kom en meng er de pandansmaakstof door. Hier geldt hetzelfde voor: proef. 
Breng een laag water aan de kook in een stoompan. Wikkel een theedoek om het deksel zodat de condens niet op de kue lapis drupt. 
Wrijf de puddingvorm in met een heel klein beetje olie. Giet een laagje wit beslag in de vorm en stoom 5 minuten. Giet er een laagje groen op en stoom 5 minuten. Maak zo telkens een nieuw laagje tot je groene beslag en de helft van je witte beslag op zijn. Haal de vorm uit de stoompan en laat 5 minuten afkoelen. Begin ondertussen aan je roze kue lapis. 
Wiebel na het afkoelen de kue lapis los uit de vorm en keer om op een bord zodat hij verder kan afkoelen. Serveer in dunne plakjes. 

2 opmerkingen:

 1. De rijstmeel van kleefrijst of gewone rijst?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb rijstmeel van gewone rijst gebruikt (tenminste er staat nergens op de verpakking glutinous)

  BeantwoordenVerwijderen