woensdag 7 april 2021

Magnoliasiroop


Dat je van vlierbloesem siroop kunt maken, dat weten wel veel mensen. Maar van de bloemen van de magnolia kun je ook siroop maken. Ik zag het bij Yvette van Boven voorbij komen, en ik weet dat Estée ook magnoliasiroop maakt. Dus dat ging ik ook maar proberen. Dus op zoek naar een magnolia. Gelukkig was er een aardige buurvrouw uit de straat waar ik wat (mooi paarse) bloemen van haar boom mocht plukken. Het beste is het om in de ochtend open bloemen te plukken. 

Ik proefde ook al een stukje van de bloem omdat ik had gelezen dat je ze ook in salade's kunt verwerken of op zoet-zuur kunt inmaken. Bij het proeven was ik nog niet echt overtuigd. Volgens de informatie die ik had gelezen zou de smaak wel wat van gember weg hebben maar dat proefde ik er niet in terug. Ik vond het vooral "groen" smaken, niet echt lekker. 

Hoe maak je dan van de magnoliabloemen siroop? Een rondje googelen leverde een koude en een warme methode met veel varianten in de verhouding water en suiker. Ook de hoeveelheid magnoliabloemen ten opzichte van de hoeveelheid siroop varieerde enorm. Als je de siroop lang wilt bewaren, is een zoetere siroop beter. Zorg dan ook dat de fles brandschoon (heet sodasopje en nagespoeld met kokend water) is. 

Ik deed het volgende.Magnoliasiroop

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± halve liter siroop)
 • 4 deciliter water
 • 200 gram suiker
 • 6 magnoliabloemen
 • 1/2 theelepel citroenzuur

Verwarm het water met de suiker en roer zodat de suiker is opgelost. Het hoeft niet heel heet gemaakt te worden. Laat afkoelen tot handwarm en doe dan de losgehaalde bloembladeren van de magnolia erin. Laat minstens 24 uur trekken. Zeef de magnolia eruit en breng de siroop aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken. Voeg het citroenzuur toe. Giet de hete siroop in de brandschone fles en sluit af. 
Serveer met koud (koolzuurhoudend) water. 

Wat vond ik ervan? De siroop smaakte in elk geval een stuk beter dan het bloemblaadje. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vlierbloesemsiroop lekkerder vind. Ik proefde nog steeds niet echt gember. Maar misschien moet ik het nog een keer proberen met een andere magnolia.

3 opmerkingen:

 1. Met bloemen van de minkeboom dan, dan is ie vast mjammie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. He, daar heb ik helemaal niet meer aan gedacht. Met de bloemen van die specifieke boom moet de siroop wel lekker worden.

   Verwijderen
 2. Hij smaakt misschien niet naar gember maar wel zo'n lekkere vage bloemsmaak!

  BeantwoordenVerwijderen