woensdag 16 februari 2022

West-Afrikaanse stoof met zoete aardappel, kikkererwten en pinda


West-Afrikaans is natuurlijk een erg brede omschrijving. Als ik een gerecht zou aanduiden als West-Europese stoof dan zou dat een kleine indicatie geven van wat er in zou kunnen zitten, maar echt specifiek is het niet. Toch was mijn opmerking of er dan zeker pindakaas in zat wel juist. Mijn ene zus had dit namelijk bij mijn andere zus gegeten en de eerste vond het erg lekker en dat ik om het recept bij de ander moest vragen. Degene die het lekker vond, dacht niet dat er pindakaas in zat maar toen ik het recept las, ging dat er wel door heen. Het gerecht dat ik uiteindelijk maakte is een heel vrije interpretatie van het recept van Nisha Vora dat mijn zus gebruikt had. Dat recept was ook voor de instant pot bedoeld en die heb ik niet. Ik hield het bij trouwe gietijzeren Le Creuset braadpan. Bij de stoof serveerde ik quinoa. Bulgur, rijst, couscous, gierst of niets kan ook allemaal. 

Stoof met zoete aardappel, kikkererwten en pinda

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 personen)
 • 2 eetlepels koolzaadolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 centimeter gember, geraspt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1-2 spaanse pepers, fijngehakt (of sambal)
 • 3 theelepels komijn, gemalen
 • 2 theelepels korianderzaad, gemalen
 • 2 theelepels kurkuma
 • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper (liefst versgemalen)
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
 • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram) 
 • 1 groentebouillonblokje
 • 5 deciliter water
 • 1,2 kilo zoete aardappel, in blokjes (gewicht na schillen)
 • 150 gram pindakaas
 • 600 gram gare kikkererwten
 • 2 blikken tomatenblokjes / gepelde tomaten, kleingesneden
 • 250 gram fijngesneden witte kool
 • eventueel beetje limoen/citroensap
 • bosje verse koriander, fijngehakt
 • 100 gram pinda's grofgehakt
Verhit in een grote braadpan de olie. Fruit de ui een paar minuten tot deze begint te kleuren. Bak dan gember, knoflook en peper nog een paar minuten mee. Voeg alle specerijen en tomatenpuree toe en bak 1-2 minuten. Voeg dan het water en het bouillonblokje toe. Roer goed over de bodem om eventuele aanbaksels los te schrapen. Doe de zoete aardappelblokjes in de pan. Doe een deksel op de pan en laat de aardappel ± 15 minuten zachtjes koken. Schep af en toe om. Waarschijnlijk staan de aardappels niet allemaal onder water. Controleer na 15 minuten hoe ver de aardappels zijn. Als ze nog heel hard zijn, laat je ze nog 5 minuten doorpruttelen. Als ze al een aardig eind op weg zijn, kun je de pindakaas en tomaten (met sap) toevoegen. Roer alles goed door elkaar. Eventueel kun je pindakaas in een kommetje losroeren met een deel van het tomatensap. Breng aan de kook. Voeg kool en kikkererwten toe. Laat alles goed warm worden en schraap af en toe over de bodem. Breng de stoof op smaak met wat citroensap en eventueel zout. Bestrooi met verse koriander en gehakte pinda's. 

6 opmerkingen:

 1. Lange lijst met ingrediƫnten, gelukkig allemaal standaard dingen voor ons. Toen ik de foto zag en de titel wist ik meteen dat ik dit lekker vind en ook een keer ga maken, net als jij in mijn gietijzeren braadpan want ook wij hebben geen slowcooker. En het toeval wil dat ik iets wilde maken om bij quinoa te eten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Succes en alvast eet smakelijk. Dus jij hebt ook la (of plank) vol met potjes specerijen en een voorraadkast.

   Verwijderen
  2. Een la vol inderdaad. Sommige gaan vrij hard hier in huis: komijn, kaneel, nootmuskaat, gember, koriander. Maar ook fenegriek, mosterdzaad, foelie worden veel gebruikt. Ik kom wel eens ergens en dan staat er een oud potje gedroogde peterselie en peper en zout...šŸ˜²

   Verwijderen
  3. Ik koop komijn en koriander in het groot (500 gram) bij de toko; die gaan bij mij ook hard. Mexicaans, Indiaas, Marokkaans - gebruik je het allemaal in. Gedroogde groene kruiden heb ik nauwelijks - alleen oregano.

   Verwijderen