woensdag 1 juni 2022

Asperges, aardappel, ei en lente-ui


Net een klein beetje anders dan de standaard manier van asperges (met ham, gekookt ei en gekookte lekkere aardappels). Ik had van mijn voorleesgezin een flinke bos lente-uitjes gekregen. Ook kreeg ik een bordje eten met de uitjes: aardappel gemengd met stukjes ei en lente-ui. Simpel maar wel lekker. Toen er 3 pakken (geschilde) asperges in een TooGoodToGo-box zaten en de ui nog in de koelkast lag werd dat bordje mijn inspiratie. Als je wilt, kun je het ook af laten koelen. Dan zou ik er geen klontje boter door doen, maar eventueel wel een lepeltje mayonaise. 

Asperges, aardappel, ei en lente-ui

(3 personen - recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
 • 1200 gram geschilde asperges
 • 1 zak stoomkrieltjes (500 gram)
 • 5 eieren
 • bosje lente-ui
 • 10-20 blaadjes basilicum
 • versgemalen zwarte peper
 • klontje boter

Snijd het droge kontje van de asperges. Doe dat weg. Snijd de asperges in stukjes van 3 centimeter. Doe ze - samen met de eieren - in een pan. Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat. Voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag. Kook de asperges 5-10    8-12   minuten  tot ze gaar zijn. Vis na 6 minuten de eieren eruit. Laat schrikken onder de koude kraan en pel ze. Hak de eieren grof. 
Bereid de krieltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
Snijd de lente-ui in stukjes van 1,5 centimeter. Scheur het basilicumblad iets kleiner. 
Giet de asperges af. Meng de krieltjes (halveer grote exemplaren eventueel), lente-ui, basilicum en boter door de asperges. Schep het ei er voorzichtig door. Maak op smaak met zwarte peper en eventueel nog wat zout. 

2 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, dit is inderdaad een lekker receptje. De asperges zijn er nog eventjes, en niet meer zo absurd duur als met Pasen. Ik zet dit op mijn weekmenu voor volgende week, dan is het hopelijk ook weer saladeweer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met Pasen waren ze inderdaad nog best prijzig (en die ik had waren niet eens zo lekker). Maar de laatste 2-3 weken kan ik op de markt bij ons voor rond de EUR 3/kg lekkere asperges kopen. Misschien nog 1 keer dit jaar voor ons (ligt aan de agenda tot 26 juni) en anders geduld tot 2023.

  BeantwoordenVerwijderen