woensdag 24 augustus 2022

Pruimenchutney (of eigenlijk mirabellenchutney)


En toen kwam de buurman met een tas vol mirabellen aanzetten.....Geplukt in de tuin van hun Franse overburen. Hij was zelf ook druk bezig met jam maken. Omdat we de dag erna voor een paar daagjes weg gingen, moest ik even flink doorwerken. Het resultaat: 6 potten mirabellenjam, 6 potten chutney, cake en een zakje stukjes in de vriezer voor smoothies ofzo. 
Hier het recept voor de chutney met mirabellen. Ik gebruikte specerijen die ook in Chinese pruimensaus worden gebruikt. Die wordt eigenlijk van gezouten, kleine pruimpjes gemaakt, maar verse versies bestaan ook. Dus als ik pruimensaus wil, zet ik gewoon nog even de staafmixer in de chutney. 
Chutney van mirabellen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 6 potten)

 • 1,2 kilo mirabellen (ontpit, in stukjes, schoon gewicht)
 • 1 ui, gesnipperd (± 150 gram)
 • 2,5 deciliter azijn
 • 160 gram bruine suiker
 • 1 eetlepel honing (laat weg voor een vegan versie)
 • 4 centimeter gember, fijngeraspt
 • 1 theelepel zout
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 4 kruidnagels
 • 1/2 theelepel venkelzaad
 • 1/2 theelepel sichuanpeper
Doe de mirabellen, ui, azijn, suiker, honing, gember en zout in een pan. Breng aan de kook en laat 30 minuten zacht pruttelen zonder deksel op de pan. Roer af en toe. 
Terwijl het pruimenmengsel aan de kook komt, maak je het specerijenmengsel. Dat doe je in de pan erbij als het klaar is (dus dat pruttelt dan net niet de hele tijd mee). Rooster hiervoor kaneel, steranijs, kruidnagel, venkelzaad en sichuanpeper in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Laat iets afkoelen en maal dan fijn in een specerijenmolen. Zeef nog even voordat je de specerijen bij de chutney in de pan doet. 
Steriliseer de potten en deksels. 
Kijk na 30 minuten of de chutney dik genoeg is. Zet anders 2-3 minuten op hoog vuur terwijl je over de bodem blijft roeren om de chutney iets in te laten dikken. Schep in de potten en draai de deksel erop. 
Ongeopend maanden (waarschijnlijk ook jaren) houdbaar. Geopend in de koelkast bewaren en altijd met een schone lepel eruit scheppen. 


3 opmerkingen:

 1. Heerlijk! Lang geen jam gemaakt maar ik krijg er nu wel weer zin in. Deze vakantie kregen we een pot zelfgemaakte zwartebessenjam, zo ontzettend veel lekkerder dan uit het schap!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij ook een tijd geleden. Wat je maakt, moet je ook opeten (of weggeven). Sinds ik yoghurt&cruesli bij het ontbijt eet, eet ik nog maar heel weinig jam. Dus meestal gebruik ik de jam dan weer voor vulling in een taart.

   Verwijderen
  2. Mijn man eet jam op brood, ik niet. Ik doe een schepje door mijn yoghurt of gebruik het bij andere toetjes en inderdaad ook bij gebak. Ik maak ook coulis (bramen) die ik invries. Lekker bij panna cotta.

   Verwijderen