maandag 12 september 2022

Chocoladecake met halva en walnoten


Voor de laatste lekkersvanthuis-bij-ons-thuis bladerde ik weer door de kookboeken van Ottolenghi. Als toetje besloot ik me te baseren op de cake met halva en walnoten uit Plenty More. Uiteindelijk werd het voor die avond een cake met blauwe bessen, abrikozen en amandelschaafsel omdat ik ineens heel veel fruit had. Omdat ik toch de halva wilde proberen werd de cake een weekendbaksel. 

Maar wat is halva? Kort gezegd zoetigheid uit het Midden-Oosten en verdere oosten. Grofweg zijn er 2 soorten: gemaakt met tarwe (griesmeel) of gemaakt met gemalen noten/zaden (vaak sesamzaad). Dat wordt gemengd met suikersiroop. Het precieze proces varieert, maar er moet altijd flink geroerd worden. Dat is de reden dat ik de halva bij de Turkse winkel kocht. De halva die je in dit recept gebruikt is gemaakt van sesam. Je kunt kiezen voor naturel maar er bestaat ook halva met bijvoorbeeld pistachenoten of chocolade. Ik maakte zelf ooit een keer een halva met griesmeel. Dat levert toch wel een ander resultaat op en zou ik niet in dit recept gebruiken. Ook dit zoets op basis van cashewnoten lijkt mij een soort halva. 

Chocoladecake met halva en walnoten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - bakvorm van ± 15 bij 25 centimeter)
 • 30 gram boter
 • 50 gram walnoten, fijngehakt
 • 25 gram bruine basterdsuiker
 • 3 eieren 
 • 125 gram suiker
 • 75 gram zonnebloemolie
 • 75 gram zachte boter
 • 30 gram cacao
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 140 gram bloem
 • 100 gram halva (naturel), in stukjes
Smelt de boter en meng met de gehakte walnoten en suiker en zet even apart. 
Klop de eieren met de suiker 5 minuten tot een luchtige, gele massa. Klop beetje voor beetje de olie erdoor. Klop er de zachte boter door. Zeef cacao, bakpoeder en bloem boven de kom en spatel alles door elkaar tot een egaal beslag. 
Verdeel de helft van het beslag over de vorm. Strooi de stukjes halva erover en verdeel de rest van het beslag erover. Bestrooi met de walnoot. 
Bak de cake in ± 40 minuten op 170C.

3 opmerkingen:

 1. Klinkt heerlijk! Ik heb halva nog nooit gebruikt in een baksel, wel zo gegeten uit het bakje van de Turkse supermarkt. Ik denk dat ik binnenkort eens brownies met halva ga maken. Met pistacheversie want die vind ik erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er circuleert op internet ook een cake/brownie met tahin en halva van Ottolenghi. Lijkt mij ook lekker. Succes met bakken.

   Verwijderen
  2. deze reactie kwam van mij, zie nu dat ik anoniem reageerde.

   Verwijderen