donderdag 8 februari 2018

Kaju katli - Indiase fudge met cashewnoten


Ik zocht een Indiaas toetje dat niet gefrituurd hoefde te worden. Op culy vond ik een overzicht van een aantal Indiase toetjes of zoetigheden. Daar pikte ik kaju katli uit. Toen ging ik op zoek naar een recept. De eerste paar resultaten die google mij gaf leken heel erg op elkaar. Blijkbaar is het redelijk recht toe recht aan.
Ik vraag me alleen af of de suikersiroop een bepaalde temperatuur (en daarmee samenhangende consistentie) moet hebben. Want daar stond niets over geschreven. Wat concreter daarop zoeken geeft "two-thread"-stadium. Dat noemen wij ook wel "zachte bal". De suikersiroop heeft dan een temperatuur van 119-121C. Ik ben bang dat ik de siroop iets te kort heb laten koken. Maar het resultaat was ook prima, dus zo erg was dat niet.
Manlief appte een foto naar zijn Indiase zakenrelatie met de vraag of hij kon raden wat het was. Ik had namelijk ook mijn Indiase worteltoetje in een variant met rode biet gemaakt. Van dat laatste had hij geen flauw idee maar deze cashewnotenfudge benoemde hij als barfi. En dat klopt. India is zo groot dat ze voor heel veel gerechten verschillende benamingen hebben. Barfi kan ook met melk in plaats van met water gemaakt worden. 

Kaju katli - Indiase fudge met cashewnoten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 200 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
  • 75 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • paar druppels rozenwater
  • theelepel ghee of klontje boter
Maal de cashewnoten tot poeder in een keukenmachine. Het moet echt fijn zijn. Eventueel kun je meer cashewnoten fijnmalen en het mengsel dan zeven. De grove stukjes kun je dan ergens anders in gebruiken. Stop ook af en toe met malen zodat de ergste warmte weg kan. Jw wilt geen pasta (olievorming) krijgen. 
Verwarm het water met de suiker op laag vuur en laat rustig staan tot de suiker oplost. Schud eventueel voorzichtig met de pan maar ga niet hard in het mengsel roeren. Als de suiker is opgelost kan het vuur hoger. Kook tot de siroop een temperatuur heeft van 119-121C. Meng dan het cashewnotenmeel erdoor. Voeg een paar druppels rozenwater toe. Roer een paar minuten. 
Smeer een stuk bakpapier in met wat ghee of boter. Stort hierop het cashewnotendeeg. Laat iets afkoelen tot je het met je handen kunt aanraken en kneed/duw een paar keer goed door. Dek af met nog een stuk bakpapier en rol het uit tot een lap van ongeveer 2 millimeter dikte. Snijd in de gewenste vorm en laat verder afkoelen. 
Bewaar de stukken kaju katli in een trommel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten