maandag 19 februari 2018

Suikerbrood en chocolademelk - beide met anijs


Sneeuwuitzicht bij een Noorse fjord. Schitterend maar ook koud. Niet aan mij besteed dus. Ik bleef lekker in Nederland met 3 zonnige dagen, toch een beetje sneeuw op een ochtend, en warme chocolademelk met anijs.

Warme chocolademelk maak ik altijd met cacao en suiker en melk. Geen voorgemengd, zoet, niet zo chocoladeachtig poeder of simpel het opwarmen van chocolademelk uit een pak. Soms doe ik er een beetje oploskoffie door en soms een anijsblokje. Tenminste dat deed ik af en toe. Maar het anijsblokje is niet meer. Al een paar jaar niet meer. Ik las ooit in het Foodies Magazine dat De Ruijter met de blokjes is gestopt omdat de machine voor de blokjes kapot was en niet meer reparabel of vervangbaar was. Op zich een plausibele reden, maar dat kwam vast ook commercieel goed uit. Na de anijsblokjes kwam er namelijk anijspoeder in staafzakjes. Twee zakjes voor 1 beker, lees ik net op de site. Dus op zich nog wel handig om 1 zakje te gebruiken als anijsaccent in een beker chocolademelk. Maar die zakjes werden een stuk duurder dan de blokjes. 


Mijn oplossing hiervoor is eigenlijk heel simpel. Ik koop anijszaad bij de toko (zak van 250 gram kost nog geen 5 euro), dat maal ik fijn met een beetje kristalsuiker in mijn specerijenmolen en dat gaat in een pot. Voilà, mijn eigen anijspoeder. Naar smaak, met naar eigen inzicht suiker, toe te voegen aan een kleine, grote of hele grote mok kokende melk. De hele grote lichtgrijze mok op de foto kreeg ik en is direct geconfiskeerd door manlief. Niet alleen voor anijs- of chocolademelk maar ook voor de sloten groene thee die hij door een dag drinkt. Ik vind het prima, voor mij is die mok te groot en ik houd niet zo van grijs. Ze hebben 'm overigens ook in heel veel andere kleuren.


Chocolademelk met anijs

(voor een halve grijze mok - recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 175 milliliter melk
  • 1 volle theelepel cacao
  • 1 theelepel anijspoeder
  • ± 1 theelepel suiker
Doe de melk in een pannetje en breng aan de kook. Doe cacao, anijspoeder en suiker in de mok en doe er een beetje van de inmiddels al wat opgewarmde melk bij. Roer tot een glad, klontvrij papje. Giet er nog wat melk bij, roer en giet dit mengsel bij de bijna kokende melk in het pannetje. Roer alles door elkaar en giet de gloeiendhete chocolade-anijsmelk in de mok. 

Vooruit, omdat het anijszaad door het suikerbrood (dat zag ik hier bij Rutger voorbij komen) ook erg lekker was, ook daar het recept van.


Suikerbrood met anijs

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 175 milliliter melk
  • 10 gram gedroogde gist
  • 20 gram boter
  • 1 ei
  • 350 gram bloem
  • 2 theelepels anijszaad, fijngevijzeld
  • 1 theelepel zout
  • 10 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 150 gram parelsuiker
Verwarm de melk tot lauwwarm en doe de gist erbij. Laat een paar minuten staan. 
Smelt de boter en klop daarna het ei erdoor. 
Doe bloem, anijszaad, zout, suiker in de kom van de broodbakmachine. Giet de melk en bijna al het eimengsel erbij. Kneed ± 10 minuten tot een mooi deeg. 
Doe het deeg in een ingevette kom, dek af en laat een uur rijzen. 
Rol het uit tot een lap met de breedte van de broodvorm en een lengte van zo'n 30-35 centimeter. Strooi kaneel en parelsuiker over het deeg. Rol het op waarbij je de zijkanten een beetje dichtduwt om te voorkomen dat de suiker daar straks uitloopt. 
Leg het brood in een ingevette of met bakpapier beklede vorm. Dek af met een vochtige theedoek of ingevet plastic folie en laat nog 45 minuten rijzen. Verwarm tegen het einde van de 2e rijs de oven voor op 190C. 
Strijk het achtergehouden eimengsel over de bovenkant van het brood. 
Bak het suikerbrood in 30 minuten gaar en lichtbruin. Laat afkoelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten