donderdag 15 februari 2018

Dal met mango en kabeljauw met kerrie-olie


Op Sweet na heb ik alle boeken van Yotam Ottolenghi. Dus genoeg inspiratie in mijn boekenkast zul je zeggen. Toch kijk ik heel geregeld op de site van The Guardian, waar Ottolenghi op zaterdag een column met recepten heeft. Daar komt ook het idee van dit recept vandaan. Ik zou zelf niet zo snel vis en peulvruchten gecombineerd hebben, behalve dan doperwtjes bij vissticks. Ik heb het recept een beetje gewijzigd naar wat mij lekkerder leek. In het originele recept werd bijvoorbeeld alle mango gepureerd in de dal, maar wat losse blokjes leek mij beter. Niet alleen voor de smaak, maar ook vooral voor het zicht. Ik maakte er rijst met broccoli bij en dat was ook visueel wel een goed idee. Zonder het groen was het wel een erg bruin-gele bedoening. Ik gebruikte diepvrieskabeljauw. Dat kan, maar daar komt ook wel veel vocht uit op deze manier, dus verse kabeljauw is lekkerder, en die zou ik denk ik ook in de pan bakken in plaats van in de oven. Ik snapte overigens ook niet waarom de spliterwten geweekt moesten worden. 

Dahl met mango en kabeljauw

(5-6 personen)
 • 25 gram citroengras (schoon gewicht)
 • 2 sjalotten
 • 5 centimeter gember
 • 1 groene peper
 • 2 eetlepels olie
 • 250 gram gele spliterwten
 • 300 ml kokosmelk
 • 6 deciliter water
 • 1 theelepel king masala (of kerriepoeder)
 • 2 limoenblaadjes
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 grote mango (300 gram schoon gewicht; in blokjes)
 • 800-1000 gram kabeljauw
 • 2 theelepels olie
 • 1 theelepel kerrie
 • verse koriander om te bestrooien
 • 1 limoen, in partjes om erbij te geven
Maal citroengras, sjalot, gember en chilipeper in een kleine keukenmachine tot een puree. Verhit de olie in een hapjes- of braadpan en fruit hierin de puree ± 5 minuten. Roer heel geregeld om te voorkomen dat het aan bodem aankoekt. Voeg de spliterwten, kokosmelk, water, king masala en 100 gram mango toe. Breng aan de kook en laat de spliterwten in 35-40 minuten gaar koken. 
Warm de oven voor op 180C. Meng 1 theelepel kerrie met 2 theelepels olie. Dep de vis droog en bestrijk met de kerrieolie. Leg de vis op een bakplaat en zet de vis 10 minuten in een oven van 180C om net gaar te worden. 
Snijd het limoenblad ragfijn. Pureer de spliterwten met limoenblad, kurkuma en zout tot puree. Proef en meng er de blokjes mango door. Schep de dal op 4 diepe borden. Schep de vis erop. Bestrooi met wat verse koriander en geef er rijst met broccoli bij. 

Wij aten er dus rijst met broccoli bij. Hiervoor kookte ik 300 gram zilvervliesrijst in ruim water en op het moment dat de rijst nog 5 minuten moest koken voegde ik 600 gram broccoliroosjes toe. De stronk bewaarde ik deze keer voor een ander gerecht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten