zaterdag 7 juni 2014

Perzische gehaktballetjes

Rabarber. Groente of fruit? Gekeken naar de meeste bereidingswijzen is het fruit. Toch is het een groente. Daarom kun je het ook in hartige gerechten gebruiken. Dat wist ik wel, maar ik werd door het stukje van Hilary Akers in het Financieel Dagblad weer op het hartige culinaire rabarberspoor gebracht. Geïnspireerd door haar combinaties maakte ik een salade van rabarber en bleekselderij (en andere smaakmakers) en daarbij deze Perzische gehaktballetjes.

Op de rabarbersalade mag je nog een dagje wachten. Eerst de gehaktballetjes.


Perzische gehaktballetjes

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kurkuma
  • 3 eetlepels verse munt, gehakt
  • 500 gram gehakt
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper, versgemalen
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 3 eetlepels melk
  • 2 eetlepels paneermeel
Snijd de uien in halve ringen. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin op laag vuur de uien zo'n 20 minuten tot ze licht gekarameliseerd zijn. Bak de knoflook nog 2 minuten mee. Roer dan kurkuma en munt erdoor en schep uit de pan. Bewaar de pan voor de gehaktballetjes.
Maak ondertussen het gehakt aan door het in een schaal te doen en kaneel tot en met paneermeel erdoor te mengen. Het is slim om dat niet op een kluitje op het gehakt te strooien maar al verdeeld eroverheen te strooien; dan mengt het gelijkmatiger. Draai ± 30 balletjes van het mengsel.
Verhit de braadpan weer  en leg de balletjes op de hete bodem. Probeer ze na een paar minuten voorzichtig te keren en bak de andere kant ook bruin. Doe er dan een scheutje water bij en laat met een deksel op de pan nog 10 minuten braden. Schep voor het serveren het uimengsel bij de gehaktballetjes en warm nog 1 minuut mee. 

Verder aten wij er rijst bij waar ik wat kikkererwten en dille doorheen had gedaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen