zaterdag 28 juni 2014

Bulgur met zoete aardappel, koriander en limoen (foodblogswap)

Einde van de maand is tijd voor de foodblogswap. Deze maand mocht ik koken van de blog van Cynni, shelikesbento. Afgaand op de naam was ik een beetje bang voor fröbelbroodtrommelgerechtjes. Bento is namelijk het japanse begrip voor lunch in een bakje. Nu is dat niet zo bijzonder, maar bento is door de Japanners tot kunst verheven waarbij de ene lunchbox nog mooier is dan de andere. Gelukkig is het een breder begrip en gaat het op de blog van Cynni over wat zij allemaal voor lekkers in haar broodtrommel stopte. Inmiddels is haar blog breder geworden en wordt er ook over avondmaaltijden geschreven. Ik koos voor deze salade met zoete aardappel, die als restje natuurlijk ook erg lekker is in de lunchtrommel.

Het oorspronkelijke recept is met couscous, ik gebruikte bulgur. Verder deed ik er nog een fijngehakte turkse groene peper door.

Wij aten er een gehaktbrood met olijven en een paprikatomatensaus bij.

Bulgur met zoete aardappel, koriander en limoen

(6 personen)
 • 1 kilo zoete aardappel
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 groentebouillonblokje
 • 300 gram bulgur
 • 1 limoen
 • 5 lenteuitjes
 • 1 bosje koriander
 • eventueel 1 groene turkse peper
Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes van zo'n 2 cm. Doe deze in een ovenschaal en besprenkel met de olie. Wrijf de olie met je handen uit over alle blokjes. Zet de schaal in een oven van 180C en controleer na 20 minuten of de aardappel al redelijk zacht is. Soms is dat het het geval, de andere keer kost dat veel meer tijd.
Leg het bouillonblokje in een hittebestendig kom en giet er 0,5 liter kokend water op. Roer zodat de bouillon oplost. Doe de bulgur erin, dek af en laat 15 minuten staan. Doe de bulgur in een zeef en druk het teveel aan vocht eruit. Doe over in een schaal en roer los met een vork. 
Rasp de groene schil fijn van de limoen af en roer door de bulgur. Pers de limoen uit en roer het sap ook door de bulgur. 
Snijd de lenteuitjes in dunne ringetjes en hak de koriander fijn. Meng door de bulgur, samen met de peper als je die gebruikt. .Schep als laatste de blokjes zoete aardappel er voorzichtig door. 

2 opmerkingen:

 1. Ik ben blij dat ik niet in Japan woon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha antje, ik ook. Ik vind koken wel heel leuk, maar voor frobelen met eten heb ik het geduld niet voor. Ik maak voor Q ook eigenlijk geen mooie traktaties, een dropveter met chipjes gaat nog niet. Die kinderen hebben het net zo snel op.
  Groeten johanneke

  BeantwoordenVerwijderen