vrijdag 20 juni 2014

Venkel tarte tatin met feta

afbeelding-venkel

De tarte tatin met groenten. Ottolenghi maakt er een met krieltjes, ik maakte er al eerder een met worteltjes, en een met prei. Met ui is ie ook wel bekend. Nu dus met venkel.
Nu is venkel al redelijk een snoepgroente met zijn lichte anijsdropsmaak. Met karamel wordt ie helemaal een snoepje. Maarre mannetje Q eet dit niet hoor. Net zo min als pompoen. Dus alle verhalen over dat kinderen groente eten als het maar zoet is, zijn niet algemeen waar.


Venkel tarte tatin met feta

  • 400 gram venkel
  • 20 gram boter
  • 40 gram suiker
  • 1/2 rode peper, in ringetjes
  • 5 plakjes bladerdeeg (ontdooid, 225 gram)
  • 75 gram feta
Maak de venkel schoon en snijd doormidden. Snijd elke helft in 8 parten. 
Breng water aan de kook en kook de venkel 2 minuten. Giet af en spoel koud. 
Leg een vel bakpapier in een ronde ovenschaal of taartvorm (geen springvorm). 
Leg de boter in dunne plakjes in een koekenpan en bestrooi gelijkmatig met de suiker. Zet het vuur aan en laat rustig smelten. Als de suiker gesmolten is kan het vuur hoger tot er een mooie karamel is ontstaan. Giet de karamel op het bakpapier. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Duw de venkel in de karamel en bestrooi met de peperringetjes. 
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een min of meer ronde lap. Dek hiermee de venkel af. Bak de tarte tatin in ± 30 minuten goudbruin. 
Leg een groot bord op de vorm en keer de vorm (voorzichtig - hete karamel!) om zodat de taart op het bord komt. Plak achtergebleven venkel weer terug op zijn plaats. Bestrooi met feta. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten