donderdag 12 juni 2014

Lamsbout met rozemarijn en knoflook

Een erg klassieke combinatie. Je zou ook nog wat stukjes ansjovis uit blik in de inkepingen steken. Dat geeft geen vissige, maar een hartige smaak.
Dit soort gerechten maak ik niet zo vaak. Ik ben niet zo'n groot-stuk-vlees-eter. Manlief vindt lam wel erg lekker, en was dus blij verrast dat we dit aten. Dat had hij vast niet verwacht toen hij mij het kookboek Heston Blumenthal thuis gaf. De methode om het lam klaar te maken staat daarin beschreven. Het vlees wordt in op lage oventemperatuur gegaard tot een kerntemperatuur van 55C. Mijn lamsbout was iets kleiner (1,3 kilo) en had na 3 uur een temperatuur van 60C bereikt. Hij zou dus iets te gaar moeten zijn, maar ik vond 'm prima zo. Zeker niet doorbakken.

Tsja, en als je dan zo'n mooi stuk vlees op tafel hebt staan, hoe zorg je er dan voor dat het ook mooi op je bord terecht komt? Gebruik een scherp mes en snijd op de draad, rondom het bot. Het lijkt makkelijker om paralel aan het bot te snijden, maar dan snijd je met de draad mee, en krijg je langere vezels in je vlees, die ervoor zorgen dat het vlees taaier lijkt. Hopelijk heb je hier wat aan, en anders is er vast wel een instructievideo op internet te vinden.

Lamsbout met rozemarijn en knoflook 

    afbeelding-gebraden-lamsbout
  • 1 lamsbout met bot (± 1,5 kilo)
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, in staafjes gesneden
  • paar takjes rozemarijn, in plukjes
Verwarm de oven voor op 80C.
Bestrooi het vlees rondom met zout. 
Verhit de olie in een braadpan tot heel heet. Braad het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en leg op een (oven)rooster. Maak met een scherp mesje inkepingen in de lamsbout en steek hierin staafjes knoflook en plukjes rozemarijn.
Zet het rooster op een ovenschaal (of zet een schaal onder het rooster) en laat het vlees in ± 3 uur garen tot het een kerntemperatuur heeft van 55-60C. Als je de temperatuur controleert, doe dat dan niet vlakbij het bot want daar blijft het langer koud.
Haal het vlees uit de oven en verpak het in aluminiumfolie en laat minstens 30 minuten rusten.
Blus de aanbaksels in de schaal af met vocht naar keuze en gebruik dit als basis voor de jus of saus.

Wij aten er een beetje tapenade bij. Hak hiervoor 10 zwarte olijven en 1 eetlepel kappertjes grof. Hak een paar takjes peterselie, een takje dragon en 3 salieblaadjes fijn. Meng de kruiden, samen met 1 theelepel mosterd en 2 eetlepels olijfolie, door de olijven en kappertjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten