dinsdag 16 mei 2017

Indiase boterkip / butterchicken


Weer zo'n lekker Indiaas gerecht. Butterchicken oftewel boterkip. Maar in het Nederlands klinkt dat dus niet. De inspiratie komt uit de BBC GoodFood van februari 2017. Ik paste het recept wel iets aan. 
Je kunt Griekse yoghurt gebruiken in dit recept, maar ook magere yoghurt als dat pak toch in de koelkast staat. Het eindresultaat is dan wel wat wateriger, dus misschien moet je het een beetje binden dan. 
Fenegriek staat alleen als hele zaadjes in mijn kruidenla. Dan ben ik weer erg blij met mijn specerijenmolen oftewel koffiebonenmolen. 

Erbij aten we rijst, een chutney en iets met doperwtjes. 


Indiase boterkip

(8 personen)
  • 3 deciliter yoghurt
  • 3 theelepels gemalen komijn
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1-2 theelepels gemalen chilipeper (afhankelijk van hoe scherp het poeder is)
  • sap van 1 limoen
  • 1 kilo kipdijfilet, in blokjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (of ghee)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels gember, fijngehakt
  • 2 groene spaanse pepers, fijngehakt
  • 2 theelepels fenegriek, gemalen
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 theelepel zout
  • 1 pakje gezeefde tomaten (500 gram)
  • 50 gram boter (of ghee), gesmolten
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 1 limoen in partjes
  • 1/2 bosje fijngehakte koriander
Begin de avond voordat je dit wilt eten. Meng in een afsluitbare bak de yoghurt met het komijnpoeder, het paprikapoeder, het chilipoeder en het limoensap. Meng de blokjes kip erdoor en laat de kip een nacht en dag marineren. 
Verhit in een braadpan de olie en fruit hierin ui, knoflook, gember en Spaanse peper. Laat ± 10 minuten zacht fruiten tot de ui gaar is. Zet het vuur hoger en bak fenegriek, garam masala en zout even mee. Voeg de gezeefde tomaten toe en breng aan de kook. Meng de kip met marinade erdoor, breng aan de kook, doe een deksel op de pan, zet het vuur lager en laat de kip in ± 25 gaar pruttelen. Roer af en toe. 
Proef de boterkip en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Sprenkel de boter over de kip, bestrooi met de amandelen en koriander en geef er de partjes limoen bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen