maandag 22 mei 2017

Chipolatapudding


De chipolatataart voor de verjaardag van manlief met veel enthousiasme ontvangen. Bij het maken van de taart had ik wat vulling over die ook met veel liefde naar binnen werd gelepeld. Toen kwam de vraag of ik niet ook chipolatapudding kon maken. Dus bij deze, mijn recept voor zelfgemaakte chipolatapudding. Ik baseerde mij op mijn spekkoekpudding, die weer op het recept van Holtkamp voor chipolatapudding gebaseerd was. Eventueel kun je nog wat fijngehakte ananas (uit blik!) toevoegen. 
't Lastigste van het zelf maken van pudding is eigenlijk het netjes uit de vorm krijgen. Gelukkig maakt het voor de smaak niet uit als dat niet zo goed lukt. 


Chipolatapudding

 • 40 gram rozijnen
 • 40 gram gehakte bigareaux
 • 30 + 20 milliliter marasquin
 • 6 bitterkoekjes, in stukjes
 • 2 eieren
 • 25 gram suiker
 • 3 blaadjes gelatine
 • 30 milliliter melk
 • 2 deciliter slagroom
 • 20 gram witte basterdsuiker
Doe de rozijnen en bigareaux met 30 milliliter marasquin in een kommetje en laat een paar uur (of een nacht) wellen. 
Leg, als je verder gaat met het maken van de pudding, de stukjes bitterkoek boven op de rozijnen en bigareaux. 
Doe de eieren en de suiker in een hittebestendige kom. Hang de kom boven een pan met een klein laagje bijna kokend water. Klop de eieren in 5 minuten tot een luchtig mengsel.
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water.

Verwarm de melk en los de gelatine hierin in op. Roer goed tot alles is opgelost. Roer de 20 milliliter marasquin erdoor. Klop dit mengsel door het eimengsel. Haal de kom van pan af en klop nog even tot het mengsel kouder wordt.
Klop de slagroom met de basterdsuiker tot zachte pieken. Spatel de slagroom luchtig door het eimengsel. Meng er de rozijnen, bigareaux en bitterkoekjes door. Spoel een puddingvorm om met koud water (of vet in met een neutrale olie) en verdeel het puddingmengsel over de vorm. Laat de pudding minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Dompel de vorm heel kort in heet water. Leg een bord omgekeerd op de bovenkant en keer vorm en bord samen om. Schud voorzichtig heen en weer om de pudding uit de vorm te krijgen.

5 opmerkingen:

 1. om je Pudding makkelijk uit de vorm te krijgen kun je de vorm vooraf even in spuiten met een weinig plantaardige olie (bv van Baukje)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Baukje ?? Helaas..maar volgens mij is ze ergens einde jaren 90 al overleden en heeft haar gemene schoonzoon de zaak ge-erft.Volgens mij heet ie Dr.Oetker..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gewoon met zonnebloemolie op doekje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoveel succes met deze chipolatapudding, en ja hoor..met kerst maak ik hem weer…mmmmm!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Ik moet 'm binnenkort ook maar weer eens maken.

   Verwijderen