Ontmoedigd door de lijst voor de pindasaus omdat je die meestal met een potje maakt? Maak dan pindasaus zoals je die altijd maakt. Die vind je blijkbaar lekker genoeg en is wel een stukje sneller.
Vervolgens nog een keer ontmoedigd omdat je de groenten allemaal apart klaarmaakt? Met deze slimme tips scheelt het op de dag zelf best wat tijd:
- Eet 1-2 dagen ervoor iets met gekookte aardappels en kook 1-2 aardappels extra.
- Kook de eieren met de aardappels mee en vis ze er na 10 minuten uit.
- Eet 1-2 dagen ervoor iets met gekookte wortels en kook wat extra. Een restje gekookte sperzieboontjes is ook erg lekker in de gado gado.
Op de dag dat je dan de gado gado eet, hoef je alleen maar kool en tauge te blancheren, komkommer te snijden, tempeh te bakken en de lontong te koken en pindasaus te maken - die als je voor de pakjes&zakjesvariant gaat zo klaar is. De rijst kost dan de meeste tijd. Die kun je ook weglaten of je kookt een beetje snelkookrijst.
Nog steeds te veel werk? Ja, dan weet ik het ook niet. Probeer het toch want gado gado is toch wel erg lekker.
Gado gado
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)- 200 gram gekookte aardappel (koud)
- 200 gram gekookte wortel (koud)
- 1/4 Chinese kool (± 300-400 gram)
- 200 gram tauge
- 1 komkommer
- 4 eieren
- 1 zakje lontong
- 1 blok tempeh (400-450 gram)
- ketjap
- 2 eetlepels + 2 theelepels zonnebloemolie
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 2 theelepels sambal (of meer naar smaak)
- 4 centimeter geraspte gember
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
- 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel kurkuma
- 200 gram pindakaas
- 3-4 deciliter kokend water
- 25 gram geraspte kokos
- 1 eetlepel ketjap manis
- ± 1 theelepel citroensap
- gefruite uitjes
- eventueel kroepoek voor erbij
Gebruik het kokende water om de taugé te overgieten. Laat uitlekken.
Was de komkommer, snijd de kontjes eraf, halveer in de lengte en snijd onder een hoek in schuine plakjes.
Kook de eieren hard, laat ze schrikken in koud water en pel ze. Snijd in kwarten.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snijd de tempeh in plakjes. Bestrijk met ketjap. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de plakjes tempe aan elke kant 3-4 minuten.
Maak de pindasaus. Verhit de 2 theelepels olie in een steelpan met dikke bodem. Fruit de ui een paar minuten. Voeg de sambal, gember, knoflook toe en fruit even mee. Doe dan koriander, komijn, kurkuma en gemberpoeder erbij en roer even door. Meng de pindakaas erdoor. Roer het kokende water door de saus. Het mengsel wordt eerst dikker, maar roer rustig verder. Bij mij schiftte de saus een beetje en kwam er olie bovendrijven. Dat betekent dat je voordat je een schep over de gado gado schept je de saus gewoon even moet doorroeren. Voeg kokosrasp, ketjap en citroensap toe. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Proef of je de pindasaus lekker vindt. Voeg eventueel meer ketjap, sambal of citroensap toe.
Verdeel de groente, ei en tempeh over een grote schaal. Schep er wat pindasaus over en bestrooi met de gefruite uitjes. Geef de rest van de pindasaus, de in blokjes gesneden lontong en eventueel de kroepoek bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten