donderdag 24 augustus 2017

Gelei van zwarte bessen en wijn met steranijs


Tegelijk met de abrikozen-wijngelei maakte ik ook deze gelei van zwarte bessen en wijn. Als smaakaccent gebruikte ik steranijs. Omdat zwarte bessen veel pectine, dat is wat ervoor zorgt dat jam opstijft, bevatten, gebruik ik in deze jam maar een beetje geleisuiker en verder gewone suiker. 

Omdat ik jampotjes van diverse grootte gebruik, eindig ik altijd met een halfvol potje jam. Omdat die potjes nooit zo vol zitten, maak ik die als eerste op. Soms giet ik die restjes niet eens in een potje maar doe ik ze gewoon in een glazen kommetje dat ik in de koelkast bewaar en snel opmaak. Deze keer mochten de dames uit de buurt de restjes proeven. Af en toe lunchen we bij elkaar en deze keer was het bij mij. Ik bakte er verse scones bij. 

Gelei van zwarte bessen en wijn met steranijs

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 3 jampotten)
  • 550 gram zwarte bessen
  • 2 steranijs
  • 3 deciliter zoete witte wijn (bijvoorbeeld moscatel)
  • 300 gram suiker 
  • 100 gram geleisuiker 2:1
Steriliseer de jampotten. Ik doe dat altijd op deze manier: Ik boen potten en deksels in heet water met wat soda schoon. Daarna giet ik kokend water in de potten en deksels tot het net overstroomt. Ik gebruik een tang om de potten en deksels dan vast te pakken en leeg te gieten. Ik doe daarvoor eerst de stop in de gootsteen want dat warme water kan ik dan mooi gebruiken om de gebruikte spullen voor het jam maken even in voor te spoelen. De potten en deksel zet ik omgekeerd op een schone theedoek. 
Leg een schoteltje in de vriezer.
Doe de zwarte bessen met 2 lepels water en steranijs in een pan. Doe het deksel op de pan. Laat de bessen rustig koken tot ze helemaal zacht zijn en al hun sap hebben losgelaten. Dat duurt ongeveer een kwartier. Wrijf de zwarte bessen door een zeef of gebruik een passe-vite om de pitjes te verwijderen. De steranijs vis je er ook. 
Breng de zwarte bessen puree met de wijn en suiker aan de kook. Roer goed. Test na 5 minuten of de gelei goed is. Schep hiervoor een lepeltje op het koude schoteltje. Trek met je vinger een streepje in de jam. Als de jam een beetje rimpelt, is de jam goed. Laat anders nog wat langer koken. 
Schep de hete zwarte bessengelei in de schone jampotten. Vul ze tot net onder het randje. Draai het deksel op de jampotten. Keer ze om en laat ze 10 minuten op de kop staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten