donderdag 19 oktober 2017

Taart met vanillemascarpone, hazelnoot en peer

biscuitbodem met mascarpone vanille room en peer waaiers

Speciaal voor een jarige zus vandaag een recept voor taart. 

Het idee is je van die mooie peerwaaiers bovenop je taart hebt liggen. Dus peerhelften die nog met de bovenkant aan elkaar zitten en waarvan de plakjes mooi uitwaaieren. Dat soort gepriegel is niet aan mij besteed. Dus deze taart ziet er wat minder strak uit dan zou kunnen. Maar hij was wel erg lekker, en dat vind ik eerlijk gezegd belangrijker. 

Taart met vanillemascarpone, hazelnoot en peer

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm van 22 centimeter doorsnee)
  • 4 peren
  • 4 deciliter water
  • 150 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eieren
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 15 gram maizena
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram fijngemalen hazelnoten
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1+1 eetlepel perenlikeur (of hazelnootlikeur)
  • 250 gram mascarpone
  • 3 theelepel vanilleextract
  • 75 gram Griekse yoghurt
  • 30 gram suiker
  • 1 blaadje gelatine
Breng het water met de suiker, het kaneelstokje en het citroensap aan de kook. Schil ondertussen de peren en snijd ze doormidden. Haal met een scherpe theelepel (of een meloenbolletjessteker) het klokhuis eruit. Zet het vuur onder de suikersiroop laag en leg de peren in de siroop. Laat de peren op laag vuur ± 30 minuten pocheren tot ze zacht zijn. Afhankelijk van hoe rijp de peren waren kan dit wat korter of wat langer duren. Schep de peren uit de siroop en leg ze op een rooster om goed uit te lekken. Je hebt straks nog een beetje siroop nodig, maar de rest van de siroop kun je heel goed invriezen om later nog een keer te gebruiken bij het pocheren van peren of appels. Ik vind het jammer om dat weg te doen, en mijn vriezer is groot genoeg. 
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm. Vet de zijkanten in en bestuif met bloem. 
Klop de eieren met de suiker in ± 10 minuten tot een luchtig, bleekgeel mengsel. 
Verwarm de oven voor op 150C.
Zeef zout, maizena en bloem boven het eimengsel, bestrooi met de gemalen hazelnoten en spatel dit er voorzichtig door om zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden. Giet de gesmolten boter er langs de rand bij en spatel ook dit er voorzichtig door. Schep het beslag in de springvorm en bak de taartbodem volgens het volgende schema: 13 minuten op 150C, 13 minuten op 165C en 13 minuten op 175C. Laat de taartbodem eerst een half uur in de vorm afkoelen en daarna verder op een rooster. 
Maak ondertussen de vulling. Meng hiervoor de mascarpone met de Griekse yoghurt, de suiker en het vanille-extract. Zet zolang in de koelkast. 
Snijd de afgekoelde taartbodem in 2 lagen. Leg de onderste helft op een mooie schaal en besprenkel met wat perenlikeur. Schep de vulling er in het midden op en verdeel vandaar verder over de bodem. Smeer net niet tot de rand. Leg de bovenste taarthelft op de vulling. 
Week het blaadje ± 5 minuten in koud water. 
Verwarm 3 eetlepels van het pocheervocht en 1 eetlepel likeur en los hierin de gelatine op. Laat afkoelen tot het lobbig begint te worden. 
Snijd ondertussen de peerhelften als een waaier in. Verdeel de peer over de bovenkant van de taart. Bestrijk de peren met het gelatinemengsel. 

2 opmerkingen:

  1. Ha, wil je volgend jaar een weekje eerder plaatsen? Het was gisteren voor mij behoorlijk taartloos. Ik vind het wel weer een plaatje hoor. X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Staat genoteerd maar ik beloof niets. Wel stom hoor dat C geen taart voor je had.

    BeantwoordenVerwijderen