donderdag 12 oktober 2017

Doperwten en koolraap op z'n Indiaas

blokjes koolraap en doperwten met Indiase specerijen

Bij de Indiase butterchicken die ik bijna een half jaar geleden blogde, wilde ik ook een groentegerecht serveren. Alleen vlees is niet zo aan mij besteed. Een beetje inspiratieloos was ik, tot ik ineens bedacht dat je best vaak doperwten bij Indiaas eten krijgt. Authentiek of niet, dat vond ik wel een goed idee. Maar alleen doperwten zijn ook zo fantasieloos. Ik maakte er, samen met blokjes goudgele koolraap. een soort curry van.

De reden dat ik dit koolrecept nu pas blog? Omdat ik zoveel blogs in concept had staan dat het eerst april zou worden voordat dit recept aan de beurt zou zijn. In april is koolraap echter lastig of misschien wel helemaal niet te vinden. Vanaf oktober begint er weer koolraap te komen.

De chaat masala is een specerijenmengsel dat manlief uit India meenam. In Amsterdam en Rotterdam kun je het vast bij Indiaas georiënteerde winkels vinden, maar daarbuiten is dat waarschijnlijk wat moeilijk. Gebruik anders het veel beter verkrijgbare garam masala. Of maak zelf een specerijenmengsel. In de chaat masala zit: zout, munt, komijn, gedroogde mango, granaatappel, zwarte peper, gember, chili, nootmuskaat, asafoetida, zevenblad en appelzuur.


Doperwten en koolraap op z'n Indiaas

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
 • 1 eetlepel zonnebloemolie (of ghee)
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 2 theelepels fijngehakte gember
 • 1/2 theelepel kurkuma
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 1 theelepel chaat masala (of garam masala)
 • 500 gram koolraap (± een halve)
 • 1 deciliter kokosmelk
 • zout
 • 1 zak diepvriesdoperwten (450 gram)
Schil de koolraap en snijd in kleine blokjes, iets groter dan het formaat van doperwten. Maak ze maximaal 1 kubieke centimeter.
Verhit de olie of ghee in een hapjespan waar je een deksel bij hebt. Fruit knoflook en gember even aan. Voeg dan kurkuma, peper en chaat masala toe. Schep de blokjes koolraap erdoor. Doe er 1 deciliter water en een beetje zout bij. Doe de deksel op de pan, breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de blokjes koolraap ± 15 minuten pruttelen. Controleer of ze nagenoeg gaar zijn, laat ze anders nog iets langer pruttelen. Als de koolraap bijna gaar is, voeg dan de kokosmelk en doperwten toe. Breng weer aan de kook en laat de doperwten in ± 5 minuten gaar worden. Proef of je er nog wat zout of peper bij wilt.

2 opmerkingen:

 1. Ik vind koolraap op z'n Nederlands bereid ontzettend vies maar dit recept wil ik wel proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi, ik hoop dat het lekker was - en dat je koolraap hebt kunnen vinden. Dit jaar heb ik ze bijvoorbeeld bij de Lidl niet meer gezien. (er is iets raars met mijn instellingen dus ik zie je reactie nu pas - vandaar mijn late reactie)

  BeantwoordenVerwijderen