maandag 8 januari 2018

Taart met mandarijnencurd, gekonfijte mandarijn en wortel


Een beetje zon in de keuken. Dat mag wel met dit grijze weer. De oranje plakjes gekonfijte mandarijn stralen je tegemoet. 

Verder gaat er in deze taart zelfgemaakte "lemoncurd" van mandarijn. Mandarijnencurd dus. In principe kun je elke citrusvrucht hiervoor gebruiken. Wel gebruikte ik iets minder suiker dan in het recept voor lemoncurd. Een citroen is natuurlijk wat zuurder dan een mandarijn. 


Taart met mandarijn en wortel

(springvorm 20 centimeter - recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 5-6 mandarijnen
  • 1 ei
  • 25 gram boter
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram suiker
  • 2 deciliter water
  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • 1 deciliter zonnebloemolie
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram fijngeraspte wortel
  • 100 gram mascarpone
  • beetje poedersuiker
Boen de mandarijnen schoon.  Snijd uit het midden van elke mandarijn 2-3 dunne plakjes. Die worden gekonfijt. 
Rasp van 2 mandarijnen de schil en zet dit even apart. 
Pers alle mandarijnen uit. Meet 60 milliliter sap af. Pers eventueel nog een extra mandarijn uit als ze wat minder sappig waren of wat kleiner. Smelt de boter op laag vuur. Roer de suiker en het mandarijnensap erdoor. Klop het ei los in een kommetje. Houd het vuur laag en roer het ei erdoor. Blijf roeren met een pollepel en over de bodem schrapen tot het mengsel begint te binden. De mandarijnencurd is goed als je een beetje van de lepel laat afdruppen, dan met je vinger een streepje in de op de lepel achtergebleven curd trekt en dat streepje zichtbaar blijft. Giet de mandarijnencurd in een diep bord en laat afkoelen. 
Breng 2 deciliter water met de 200 gram suiker aan de kook. Doe hierin de mandarijnplakjes en laat op laag vuur 20 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat de plakjes afkoelen in de siroop. Breng dan nogmaals aan de kook, laat 5 minuten pruttelen en laat weer afkoelen. Vis de plakjes mandarijn uit de siroop en leg ze op een vel bakpapier om te drogen. De siroop is een smaakmaker in andere baksels of - als je thee met suiker drinkt - lekker in de thee, of gebruik 'm als limonadesiroop. 
Klem een vel bakpapier tussen de rand en de bodem van de springvorm en vet de zijkanten in. 
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de eieren met de suiker tot een dik mengsel. Klop er beetje bij beetje de olie door. Meng er dan de Griekse yoghurt door. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de kaneel boven de kom en meng door elkaar. Meng als laatste de wortel en de achtergehouden mandarijnrasp door het beslag. Verdeel het beslag over de vorm en bak de wortelcake op 175C in 50-60 minuten gaar. Laat de cake afkoelen.
Snijd de wortelcake overlangs in 2 helften. Verdeel bijna alle mandarijnencurd over de onderste helft en dek af met de bovenste helft. Roer de mascarpone los met wat suiker naar smaak. Verdeel over de bovenkant van de taart. Zet de gekonfijte mandarijn tegen de zijkant van de taart. Gebruik eventueel een drupje curd als lijm. Maak een leuke versiering op de bovenkant met de achtergehouden mandarijnencurd. Zet de taart nog zeker 30 minuten in de koelkast om de mascarpone weer wat op te laten stijven voordat je de taart aansnijdt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten